Kaos, men ändå…

Kaos, men ändå...”Om man gör det man alltid har gjort, får man det man alltid har fått.” Har du hört talas om det uttrycket? Ja, det finns många sätt att säga det på och kanske är det givet, men ändå…

Att ifrågasätta har både för- och nackdelar. Det kan ofta vara någonting bra, men ibland är livet också till för att levas och inte till för att förstås. Och att alltför ofta fråga sig vad meningen med allt är tvivlar jag på att det är så hälsosamt. Har du hört talas om sagan om gubben i stugan som grubblade ihjäl sig? Nej, inte jag heller, men ändå…

Så… kanske ligger det något i att: ”Lagom är bäst.”

Både bra och dåliga saker händer bra människor. Det som däremot har fungerat bäst, för mig, är när jag följt råd jag fått av personer som har ungefär liknande erfarenheter i livet som mig själv, och som i dag har ett välfungerande liv.

Naturligtvis har jag ifrågasatt, allt och ingenting men jag tänkte: ”Kanske är det värt ett försökt!”

Så med ett kritiskt öppet sinne provade jag ett annat sätt än mitt eget, och underligt nog, efter att ha gjort det hade jag ett bättre liv och mående än på väldigt länge. Det är märkligt, att när man ibland gör tvärtom, mot än vad man tror ska fungera så blir det som allra bäst. Det här låter kanske något kryptiskt, men det går egentligen att applicera på många situationer. Sedan har jag märkt att inte samma metoder är rätt för alla människor, alltid, vilket jag tror är anledningen till att Sverige inte fungerar så bra just nu, som jag upplever det. Och när man vill ha en CherryCasino http://s4gambling.com/se/ – ”spelande gjort enkelt”. förändring i livet, så kanske det många gånger krävs ett annorlunda agerande, och för att få det är det viktigt att vi provar nya saker, söker oss till nya sammanhang av människor och gemenskaper.

Och när livet prövar oss som mest, så kanske det är under det pågående kaoset som saker och ting egentligen är på väg att falla på plats. Vi ser inte pusslet från ett distanserat perspektiv och eftersom processen är utdragen och vi är fullt upptagna med smärtan av att inte ha kontroll, märker vi det inte.

För om du är från eller har rest till en del främmande kulturer så vet du att där åker bilarna sick sack. Får, hästar, hundar, folk och fä springer huller om buller på gatan och trafikljusen lyser med sin frånvaro precis som existensen av säkerhetsbälten eller restriktioner på hur många som egentligen får åka på en motorcykel eller ett bilflak.

Kaos, men ändå…

Lite som livet…

Det går hit och dit. Upp och ner. Men vägarna har en struktur och leder till olika platser. Det finns någon sorts ordning i kaoset.

Har vi en föreställning om att allt ska bli annorlunda när vi blir smalare, snyggare, har just det där jobbet, titeln, mannen eller kvinnan i vårt liv så kanske vi lurar oss själva på en lång tid av mirakel som hela färden ger oss och alla möten med människor som har något att lära oss om oss själva.

Och väl framme vid det mål vi satte upp som den vi var där och då, kanske vi upptäcker att det inte alls passar oss längre.

För tänk bara, vad mycket mer du vet nu än för tre år sedan!

Och vem säger att vägen måste vara rak till framgång? De mest spännande människor jag känner som uppnått personlig och karriärsmässig lycka i kombination har ofta gått från helvetet till den plats där de är i dag.

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial