Personlig utveckling som ett fredsarbete

Mandala I min förra artikel skrev jag att Zen-coaching och personlig utveckling kan innebära ett fredsarbete, ett stödsamtal och resa inåt i sig själv till den egna inre essensen, ett omfamnade av det vi är och i detta hitta skapande, kreativitet och aktiviteter.

När vi har frid i oss själva, när vi har lycksalighet – inte den tillfälliga falska och övergående lyckan som kommer av tillfällig tillfredsställelse av vår längtan och lustar – , då tror jag på att vi påverkar detta samhället till mer frid, lycka och osjälviskhet. Vi har Mahatma Gandhis ord – ”Var den förändring du vill se i världen”. Mitt synsätt är att personlig utveckling hos individen utvecklar också samhället. En samhällsförändring som kommer inifrån individen. För att skapa ett samhälle byggt på kärlek behöver vi uppleva och känna kärlek inuti, vi behöver vara kärlek för att kunna bygga samhället av kärlek.

När vi är i frid, lycka, osjälviskhet och kärlek, så agerar vi ut detta i världen och omgivningen omkring oss, vi skapar strukturer och förhållanden som utgår från detta. Den som är i frid och fred med sig själv, den är också detta med omgivningen och därför är den personen utan krig och utan våld.

När det kommer inifrån så är det äkta, när vi visar kärlek till en annan människa för vi är i frid och fred med vårt inre och den vi är så blir det en annan kvalitet än om vi visar kärlek för att vi har fått höra att det är vad du ska göra. När man är i frid och fred med sig själv så kan man inte låta bli att visa kärlek, det kommer av sig självt, det är naturligt och det finns ingen som behöver tala om för en att man ska göra det. Det händer och uppstår som en följd av den inre friden.

Detta kan innebära ett tillåtande av mer av den du är, som ett paket som vecklar ut sig, bit för bit och steg för steg. Där inuti kärnan i ditt varande, i din essens. Och ju mer vi upplever detta, desto lättare blir det att uppleva det igen och igen. Det blir lättare att hamna där, att känna det, vara det, även i vardagen där utmaningar finns som tar oss ifrån vårt varande.

 

Raphael Mabo
Zen-coach och skribent
www.raphaelmabo.se

Ps. Min bok ”Andlighet är själens ljus” finns att köpa eller beställa hos en bokhandel nära dig.

ISBN 9789187507113
Adlibris
Bokus

Raphael Mabo

Raphael Mabo är utbildad Zen-coach, Meta States Practitioner och NLP Master Practitioner, även kursledare, föreläsare, författare och textkonsult med fokus på kultur, människor och personlig utveckling. Har en kanditatexamen inom humaniora och samhällsvetenskap med etnologi som huvudämne och idéhistoria som biämne. Uppskattad för sin klarhet, öppenhet och värme. Mottagning i Örebro, har även möjlighet till sessioner via Skype.

En reaktion till “Personlig utveckling som ett fredsarbete

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial