Prästen och det vita pärlhalsbandet

Prästen och det vita pärlhalsbandetIbland möter du människor som vänder upp och ner på allt du tror på. Det kan både vara spännande och påfrestande. När det gäller känslor och inte enbart tankar berör det oss som allra mest.

Den längsta halvmetern sägs ju ligga mellan huvudet och magen.

”Lita på din instinkt!”, uppmanar en del. Men vad betyder det egentligen?

”Man bara vet”, förklarar andra. ”Den allra första känslan stämmer alltid.”

En av mina främsta coacher var en 83 årig liberal katolsk präst. Han var känd för sin ovanligt välutvecklade magkänsla.

Som sjuttonåring blev jag hänvisad till honom på ett lokalt bibliotek efter att kunskapstörstigt slukat alla spirituella böcker där.

Med en cigarett i munnen och mitt långa bruna hår bakåt i en tofs; iförd min kära rödvita Adidas träningsoverall gled jag självsäkert fram i min älskade guldfärgade lilla golf. På stereon dunkande min favoritlåt ”Pump, pump the jam” med ”Technotronic” då jag rullade in på grusgången vid hans gård.

Mannen stod utanför sitt hem och iakttog min ankomst. Han var lång, kändes lugn, intelligent och ödmjuk. Jag guidades in i en röd bod på tomten och uppför en smal trappa, som knarrade mycket. Inne i mottagningsrummet, satte vi oss ned, han tände några ljus och tittade på mig och sa:

”En sak ska du veta, att jag kan läsa dig som en öppen bok. Din personlighet.”

Jag minns att jag blev lite nervös.

”Du har en otroligt livlig fantasi, du”, konstaterade prästen och såg allvarligt på mig. Jag fokuserade uppmärksamheten på om bandspelaren fungerade eller inte.

”Och den ska du vara rädd om”, la han till.

”Och en sak till ska du veta, att de som verkligen har förstått meningen med livet är de som aldrig slutar lära sig nya färdigheter. Jag vet en kvinna som var över åttio år och reste till Kina för att lära sig kinesiska.”

Han talade tydligt, långsamt och högtidligt, precis som en präst bör. För det ska du veta: ”Ingenting vi lär oss är bortkastat, för själen minns allt.”

Han tog ett djupt andetag och fortsatte sedan:

”Och vad du än kommer att jobba med, så kommer du att vara en person som människor frågar efter. För att du är behaglig att ha att göra med. Du är också som en kamin. Som den strålar ut värme, sprider också du helande och lugn till andra människor med din blotta närvaro.”

”Men du är inte någon som diskar och städer innan du går ut för att umgås med dina vänner. Nej, utan du lämnar disken till senare. Du tycker möten med folk är viktigare. Du har också en stor känslighet.”

Han skissade på en teckning.

Prästen påstod sig också se färger runt människor. Han la till:

”Känsligheten har en grön färg och ligger dig närmast, men utanpå den har du en orange nyans. Den står för auktoritet. Och det min vän, kommer att bli din räddning.” Han visade mig utkastet. Jag nickade och tittade.

”Tänk dig en sådan där docka som man slår till och den svingar sig upp igen. Efter varje fall kommer den igen. Och det garanterar jag dig, så kommer det att vara för dig.”

Han hade rätt i allt han sa.

Han talade mycket om nya vetenskaper men också med stor övertygelse om att man i framtiden, på rekryteringsföretag, kommer att använda sig av de med extraordinär magkänsla som ”läser av” kandidaterna till olika anställningar. Precis som stora företagsledare redan på den tiden anlitade honom.

Eftersom han vann mitt förtroende ville jag ofta besöka honom för att få nya råd. Han vägrade. Istället tog han med mig på meditationer för att visa mig hur jag själv kan lyssna inåt och komma i kontakt med min egen instinkt.

 

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial