Rochelle Sparrow – Om självkärlek och hemligheter

Rochelle Sparrow – Om intentioner och helande – Det är viktigt att människor genuint tar hänsyn till sig själva. Därför att det finns så många budskap där ute som kan få in oss på fel spår, bort ifrån att lära känna oss själva, på ett intimt sätt. Ibland, tänker vi automatiskt om tankar som uppstår inom oss: ”Jag borde inte tänka så!”, ”Det där är inte positivt.”, ”Det där är ingen bra tanke.” eller ”Det här gör mig till en dålig människa.”

Istället för att vi då börjar fela oss själva, för att vi har en särskild tanke, är ett annat sätt att närma sig detta på att fråga sig själv: ”Vad är det som händer i mig just nu som gör att jag känner så här?”

”Kan jag visa mig själv tillräckligt med omtanke? Älska mig själv tillräckligt? Ge mig själv nog med utrymme att tillåta alla dessa känslor att få finnas inom mig?”

– För mig, är det viktigt att vi accepterar helheten av vilka vi är. Inte bara bitar här och där, som ser bra ut, doftar gott eller som man förutsätter är goda enligt kulturen. Utan helheten av de vi är, och att se och acceptera det, förklarar Rochelle och lägger till:

– Så att vi verkligen förstår, vad det är som börjar forma sig inom oss och sedan undersöker det. Då, kan vi gå in under ytan på det och inse att det finns goda grunder till att vi känner som vi gör. Vi får därmed bekräftelse på våra känslor och tankar och kan gå framåt, från oss själva och in i någonting nytt.

Rochelle tror att det som händer är att människor börjar skämmas för känslor eller tankar de har och som konsekvens blir de rädda att det betyder att de är dåliga människor. Men så är det inte. Känslor som: rädsla, ilska, skam, illusioner, händer många människor. Många gånger, har dessa känslor kommit upp när de satts i en situation de inte hade någon kontroll över.

Så att verkligen börja säga: ”Dessa känslor är helt OK att ha!” och att sedan vara en kärleksfull förälder åt sig själv och att tycka om sig själv även om vi har dessa känslor, tillåter oss en plats inom om själva att få ha dem. Så att vi inte splittrar oss själva och kopplar bort oss själva från oss själva. Det här är något jag tror sker ofta i helarsamhället.  

Har du själv haft coacher eller mentorer, eller gått i terapi?

– Ja, herre gud! Ska jag räkna upp alla!?

Rochelle brister ut i ett av hennes många skratt från tårna och konstaterar:

– Jag har haft människor som har hjälpt mig på sååå många olika sätt, och jag är sååå tacksam! Jag har haft många terapeuter. Jag hade en underbar Jungiansk terapeut, Susan Swartz, under många år. Hon hjälpte mig verkligen att analysera mitt omedvetna, mina drömmar och att validera min relation med mina guider. Och hon pushade mig att starta eget företag. Så att hon utmanade mig verkligen, på så många olika vis att förverkliga mig själv.

Varför valde du att vara öppen med dina övergreppserfarenheter i boken: Within the Power of Universal Mind?

– Jag tror att, min avsikt var att utbilda andra om att sådant faktiskt händer. Att visa vördnad för alla de som aldrig avslöjar något, utan går och bär på den hemligheten. Men jag tänker inte låta mitt liv vara någon hemlighet, säger Rochelle, och förklarar:

– Som en kultur är vi inte medvetna om den inneboende kraften som ligger i att komma igenom förtvivlan och sorg, för att kunna bli förmögna att åter göra anspråk på vilka vi verkligen är och att på så vis bli framgångsrika på att vara oss själva. Kvinnor blir ofta orättvist bemötta för att de har utsatts för våldtäkt och misshandel. Men, när vi själva gör anspråk på vår erfarenhet, behöver vi inte längre förbli offer även om vi har utsatts för en kränkande särbehandling. Vi blir då återfödda in i en ny energifylld verklighet som kraftfulla kvinnor där makten ligger i våra egna händer.

Rochelle känner inte längre något behov av att dyka ner i det som hände henne som barn:

– Känns som, det hände, gå vidare! Jag har kommit till den punkten nu.

Men, under väldigt lång tid var hon tvungen att gå in i dessa smärtsamma erfarenheter, vilket krävde mycket energi och låg i fokus för henne. Rochelle menar att det inte är så att denna del av hennes liv och de minnena inte längre existerar. Det är bara det att de inte ligger i hennes fokus numer. De är inte hennes prioritet och har idag balanserats nog, så att de inte mer stjäl hennes uppmärksamhet.

– Det är just det. Minnena greppar inte tag om min uppmärksamhet längre.

Aldrig?

– Därför att jag har helat dem så pass mycket, och det är dit vi vill nå i läkandet. Vi vill uppnå en punkt där dessa svåra minnen inte längre fångar vår uppmärksamhet eftersom de är helade. Först då kan vi på riktigt fokusera på någonting annat. Så avsikten var att säga i boken: ”Det här hände mig och är ingen hemlighet,  det kan vara svårt att tro att sådant sker, men det gör det.”

Vi måste erkänna att det händer oss, som ett samhälle, så att vi verkligen kan adressera det som pågår i den här kulturen. För vi uppmärksammar det inte, istället fokuserar vi på: kläder, make up, att ha ett vackert hus och så vidare, på alla de kommersiella saker som inte betyder något.

Men det faktum att barn utsätts för misshandel, kidnappning och våldtäkt. Det betyder någonting. Att djur misshandlas något fruktansvärt. Det betyder någonting. Att jorden missbrukas; vi behöver uppmärksamma det. Vi behöver titta närmare på det, istället för att bara ignorera det som om det inte pågick, för det gör det.

Nästa vecka, sista delen i artikelserien om Rochelle Sparrow.

Rochelle Sparrows hemsida: www.rochellesparrow.com

Rochelle har under sommaren flyttat till Portland i Oregon, USA.
Rochelle har under sommaren flyttat till Portland i Oregon, USA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial