S.S.S. Smal.Snygg.Smart.

Lilla gymmet - Aetherius

Efter att ståndaktigt avstått en härlig chokladkaka med vispgrädde men tackat ja till en mysig ”hemma hos fika” på landet med några fotomodeller och en elitidrottare med extrem brädmage for tanken som en raket genom skallen att jag måste åka och träna. Efter att ha sagt adjö kastade jag mig i bilen och körde i hög fart genom snöyran till den lilla byn fem minuter bort.

S. S. S. Smal. Snygg. Smart.

En tjej med långt mörkt hår, och svart toppluva, som var något rund om kinderna mötte mig i spegeln på gymmet. Det var jag. Eftersom ingen var där sent en måndagskväll så tränade jag i jeans, en sliten vit t-shirt och i kaninhårsstrumporna.

Medan tyngderna pumpade mina muskler lyssnade jag på ett coaching program på radion om folk som gett upp och känner sig förnedrade online casino av hurtiga coacher. Mentalt slets jag tillbaka till konversationen en timme tidigare; tänk att människan tackade nej till modellmamman Eileen Ford? Flera gånger!

”Du är sååå vacker!”, överöste min bästa vän mig med när vi var 17 och förklarade att jag anmälts till en skönhetstävling. I Borlänge av alla ställen! På samma plats Victoria Silvstedt skulle upptäckas några år senare. Till skillnad från Silvstedt var jag en korthårig brunett. Alla de andra karamellerna svassade förbi med sitt midjelånga svallande fall. Gud, vad gjorde jag här? Temat var tropiskt. Och jag minns inte riktigt vad min lösning för världsfreden var när mikrofonen föll i min hand. Det var fullsatt. En lördagskväll. Rökigt. Jag stod på scenen i enbart bikini och minns ingenting. Bara att jag tänkte: Hur är det möjligt? Vilket spektakel! Men varför? Jo just det:

S. S. S. Smal. Snygg. Smart.

Damen i radion sa lite irriterat: ”Förut kunde människor vara sjukskrivna ett år och efter det ansågs de inte vara kvalificerade för arbetsmarknaden längre utan räknades bort som kapabla individer och förtidspensionerades.”

Och precis så var det!

Jag känner själv flera som råkat ut för det. Personer man egentligen kan tolka som att staten gett upp hoppet om. Faktiskt. Det är den andra sidan av myntet. Och visst, jag håller med! Alla kan! Men jag vägrar hejigt säga: ”Lika mycket!”

Men om jag själv får välja mellan att min omgivning inte ska tro på min förmåga alls. Räkna bort mig helt. Se förbi mig. Eller, det andra alternativet, att jag är en att räkna med; någon som kan bidra till samhället.

Då vet jag vilket jag väljer!

S. S. S. Seriöst. Sexigt. Sårbar.

Med det säger jag inte att jag anser att systemet som råder i Sverige fungerar. Det måste ske en radikal förändring och sexigt för riket vore en förvandling där tryggheten för de extra känsliga är seriös.

 

 

 

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial