Så skapar du varaktiga yrkesrelationer

Av Cecilia Kärvegård

PageLines- Susanne.jpgSusanne Malm från Coachutbildning AB jobbar som coach, lärare och projektledare och kallas för relationsmakare. Susanne berättar hur du skapar yrkesmässiga och professionella relationer som blir varaktiga.

Vad är en yrkesmässig relation?
En yrkesmässig relation handlar om att det finns en ömsesidighet och att man tonar in på en annan människa. I en relation är det viktigt att det finns förtroende, närhet och att man är närvarande. Det är viktigt att man är närvarande i kommunikationen och att man har en direkt kommunikation.

Hur skapar man givande yrkesrelationer?
Susanne inleder med att prata om vikten av att vara sitt bästa jag när man möter en annan människa och att det är viktigt att se till att du mår så bra som möjligt för att kunna vara närvarande och på så sätt få till ett bra möte. För att se till att du mår bra så kan det handla om att se till att du har ätit ordentligt, är utvilad och att du överlag mår bra.

Oavsett om det är en individ, en grupp eller ett företag som du ska träffa så är det viktigt att du anpassar dig till situationen och att du är ordentligt förberedd. För att få till ett bra möte så är ett bra tips att ta reda på lite mer om den person du ska träffa genom att läsa på om det företag eller den organisation som personen representerar. Genom att lyssna och tona in på den eller de personer du möter så kan du hitta en kommunikationsstil som når fram. Förtroende är väldigt viktigt för att kommunikationen effektivt ska kunna nå fram till den andra personen. Det är viktigt att möta den andra personen där den är och det gör du bäst genom att vara närvarande i nuet för att på så sätt öka din lyhördhet. Det är mycket enklare att nå fram till en annan människa när du är följsam i samtalet och genuint intresserad av den du möter. Att vara dig själv och utgå från dig själv ökar trovärdigheten och gör det lättare att skapa ett förtroende. Så oavsett om man möter enskilda individer, små grupper eller stora grupper så är det viktigt att skapa en relation genom att möta personen/personerna .

Susanne lägger stor tyngd vid vikten av att vara sig själv och säger: ”Det är enklare att vara sig själv idag vilket leder till att det blir enklare att skapa relationer och nå fram till varandra.” Susanne menar att vi har media att tacka för det till stor del vilket man ser om man jämför TV för 10 år sedan i jämförelse med hur det ser ut idag. För 10 år sedan så var det mer stela uppträdanden med fasader medan det i dag är en mer avslappnad approach i TV-sofforna. Och media har en stor inverkan på oss som smittar av sig i vårt beteende.

Vilka problem kan man stöta på?
Idag är tid en stor utmaning då det för många ofta är en bristvara. Det är viktigt att man kan boka in ett så pass långt möte så man hinner skapa en relation. Det handlar mycket om att få personen man vill träffa att ta sig den tiden som behövs för att kunna skapa en relation. Man ska alltid respektera andra människors tid så när man ringer är det viktigt att alltid fråga om personen har tid att prata nu eller om vi ska prata vid något annat tillfälle för att boka in ett möte. Och bara genom att fråga så har jag redan där börjat bygga upp ett förtroende som är en bra grund för fortsatta möten. Det ses också som respektfyllt och omtänksamt när man tar hänsyn till den andra personens tid.

Susannes 3 bästa tips för att skapa bra relationer!

1. Fråga

Ställa sig själv frågor kontinuerligt: Hur vill jag vara? Hur gör jag för att vara mitt bästa jag? På vilket sätt vill jag möta den här personen eller gruppen? Hur skapar jag förtroende? Hur lyssnar jag bäst?

2. Lyssna

Det är sedan viktigt att lyssna på sina svar och att ta dem på allvar och agera utifrån de svaren. Om svaret blir att jag bemöter den här människan bäst om jag kan underlätta tidsmässigt för den här personen att möta mig genom att ta med mig lunch och åka dit. Är svaret att jag behöver en löprunda på morgonen för att inte ha ont i ryggen så ska jag agera utifrån det.

3. Ditt bästa jag

När jag är mitt bästa jag så utstrålar jag ett lugn, en närvaro och en härlig energi. Hur gör just jag för att komma in i min bästa energi. Se till att planera in så att du har tid att äta, vila, motionera och göra de sakerna som får dig att må bäst innan du har de viktiga relationsskapande mötena.

 

Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial