Sccchyssssss

SccchyssssssEn naken, blond och kurvig kvinna stiger in i en nedsläckt tv-studio. Hon står oblygt framför två män i den övre medelåldern. Herrarna är fullt klädda. De sitter.

Deras mission är att diskutera den bara damens kropp sett genom en heterosexuell mans ögon.

Representanten för den danska tv-kanalen DR2 hävdar i SVT:s ”Debatt” att programmet ”Thomas Blachmans nakenshow” inte alls klär av kvinnorna, utan snarare programledaren och hans manliga gäst.

Kvinnan under ”observation” är instruerad att tiga. Till på köpet, sägs hon utstråla överlägsenhet mot dessa pajsare trots deras sociala status. Som livligt och engagerat diskuterar om de tycker om att klämma på stora runda former eller ej. I fall de omfångsrika brösten är av silicon eller inte?

Danskan i SVT:s debattprogram lägger till: ”Om de vanliga männen inte får sin stämma hörd ges hela diskussionen till porrindustrin.”

”I din nakenhet har du din styrka!”, förmanades jag själv av mina lärare under en längre utbildning inom personlig utveckling som jag gick vid 25 års ålder. Mellan alla typer av övningar, i allt från gestaltterapi till att vandra på glödande kol.

Vi uppmanades helt seriöst att klä av oss rent fysiskt och dansa nakna. Vilket både jag och alla de andra i gruppen sedan också gjorde. Både män och kvinnor. Och vid ett kurstillfälle skulle nakenheten avdramatiseras en gång för alla.

Vi var 120 personer i åldrarna 20 till 70 år. Deltagarna var allt från riktigt stora företagledare, politiker, påstådda mediala människor och fullkomliga ateister.

Vi skulle forma en rad med tio kvinnor i en, och tio män i den andra. Mitt emot varandra. Totalt blottade.

Med fem meters luftrum mellan oss.

Därefter, följde uppgiften precis som i ”Blachmans nakenshow”: att studera varandras utlämnade kroppsdelar. Hur ogenerat som helst. Men här var det i alla fall samma villkor för båda könen.

Jag tittade. Tittade och tittade. På både det ena och på det andra. Och männen och kvinnorna betraktade mig likaså.

Inget drama i det.

För en sak är säker. Vi är mer lika näck än man kan föreställa sig. Och inte heller är speciellt många stöddiga då. För vilken mask kan längre falla, när alla kläder är av?

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial