Resan genom själen

Dreamtime1.När verkligheten blir för jobbig, är det lätt att andas ut. Pressa ut livet och energin. När vi behöver den som mest.

Jag vet inte hur många gånger. När tillvaron vänt. När situationer inte blivit som jag önskat, då har andningen räddat mig, med sin icke verbala slughet nått just dit där mitt undermedvetna smärtat som mest; knutit upp något i själen som tusentals ord aldrig skulle kunnat rå på.

Det bara blev så att jag råkade halka in på frigörande andning på ett bananskal. Jag var ny i Stockholm och ville lära känna folk. Så jag anmälde mig till en helgkurs på en herrgård.

”Andas in! Andas ut”, uppmanade vår pedagog. Jag låg bland tio andra på golvet, på min egen madrass. Blundade och andades in och andades ut. Det doftade vegetarisk mat från köket några rum bort, och rökelse.

Händerna domnade bort. Det började sticka runt munnen. Andningspedagogen satte sig vid min sida. Jag kunde känna hennes händer mot min panna. Smekandes som en öm moder. Hon sa lugnande och vägledande:

”Sticker det runt munnen kan det vara för att du har känslor du inte uttryckt!”

Upplevelsen tilltog. Tryggheten i hennes närvaro, fick mig att gå djupare. Jag andades i en djup rytm nu. Intensivt.

Plötsligt befann jag mig i en annan tid. Sand? I ett ökenlandskap? Nej, på en strand. Vid ett hav. Kanske var det Röda havet? Långt från online casino andra människor. Där stod jag och tittade upp mot skyn. Det kändes som om det var för många tusen år sedan.

En farkost. Triangelformad. Svart. Öppen i mitten och med bländande stora starka vita ljus. Den sänkte sig ner mot mig. Försiktigt och beslutsamt.

Jag fokuserade på inandningen. Kraftigt. Häftigt. Jag tänkte: ”Vilken otroligt cool fantasi jag har!”

Ut steg mycket ståtliga och väldigt långa varelser. Klädda i mantlar som nådde ända till marken. Helvita eller helsvarta. Ansiktsdragen var mänskliga. Jag upplevde att jag var fascinerad men inte skrämd. En kärlek och vänlighet strålade från dem och enorm visdom.

Havets höga vågor hälsade på stranden. Vattnet sprakade i skimrande rött i ett långsamt farväl till solen.

Det verkade faktiskt som om de var mest intresserade av att diskutera om sådant intergalaktiska resenärer funderar på. De sökte upp mig många gånger, lärde mig oerhört progressiva idéer för min tid, upplyste mig, men så en vacker dag var mina utomjordiska coacher försvunna.

Det var omöjligt för mig att förlåta dem, eftersom jag hade blivit lämnad kvar här tillsammans med mina dåtida ”medjordlingar”, som inte alls hängde med i mina avancerade resonemang. Till slut blev jag isolerad med min kunskap eftersom ingen lyssnade.

Jag sökte blicken upp mot stjärnhimlen i resten av den livstiden. Väntade. Och väntade. Och väntade.

Bröstkorgen stod blixtstilla.

Andningscykeln var sluten. Min allra första. Vad var det egentligen jag upplevt? Hade jag inte varit lika lycklig utan denna påhittade historia? Fast egentligen, oavsett om min fantasi spelade mig ett rejält spratt eller inte så kanske sensmoralen, i filmen som spelades upp för min inre syn, var det väsentliga? Var läxan från mitt undermedvetna att:

”Gräset inte alltid är grönare på andra sidan”?

Kanske är det dags att ge mänskligheten en ärlig chans! Att våga relatera. Att finna modet att stå kvar. Höra andra levande. Kanske gör det att ljuset och värmen från kärleken i den handlingen kan få oss alla att komma lite närmare varandra. Och lite längre bort från mörkret och det primitiva, för:

”Störst av allt är kärleken”.

 

 

 

 

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial