Stress och tid

Stress och tid. Visst är det något som vi ofta förknippar med varandra?

Jag hinner inte, inte just nu, jag har alltför mycket att göra, vanliga meningar i vår vardag.

Och tiden är ju också det som vi mest använder oss av för att försvara oss med, anklaga oss själva eller andra med. Tiden tillsammans med omständigheter runt omkring är det som jag upplever  att jag får höra att de flesta skyller stress på.

Och tiden så som vi ser på den är ju också förgänglig, vi kan ju liksom inte spara tid genom att lagra den. När tiden är borta kan du inte få tillbaka den. Och bara den tanken blir en stressande tanke för många av oss.

I de här stunderna brukar jag rekommendera att man bekantar sig med Hestia – härdens gudinna.

Härd bild från wikipedia
Härd
bild från wikipedia

Härd, den oftast cirkelformade eldstaden som förr fanns mitt i boplatsen ( hemmet och köket ), betyder även fokus. Och fokusering är något som Hestia som arketyp är mycket bra på.

Härden var förr fokus för hemmet, för trygghet och gemenskap. Där samlades man för att umgås och ta del av varandras dagar. Runt härden gick man med det nyfödda barnet för att välkomna det in i samhörigheten och när man flyttade bar man med sig elden till den nya boplatsen och/eller skapade härden först. Det var en plats där man kände sig hemma på.

Och hemma känner man sig när man är trygg och stress är bland annat avsaknad av trygghet. Stress är en upplevelse av att man inte har kontroll och att man inte kan styra själv.

Hestia är en jungfrugudinna vilket betyder att hon har egenskaper som gör att hon är självständig. Hon låter sig inte påverkas av yttre omständigheter. Hennes arketyp har mycket att lära oss när det kommer till vår upplevelse av stress, tid och fokus. Ett fokus som betyder att du sorterar bort snarare än att rikta uppmärksamheten på en sak.

Hestia
Hestia

Hon utför saker för att det är viktigt för henne och hon gör det med omsorg. När hon är upptagen med en sak finns inga tankar på något annat. Hon påbörjar och hon gör färdigt. Metodiskt, lugnt och avslappnat. Och detta kan hon göra för att hon är trygg och fokuserad. En trygghet som kommer ifrån att hon vet vem hon är och vad hennes uppgift är.

Är vi splittrade och bryr oss alltför mycket om vad omgivningen tycker och tänker att vi ska lägga ner tid på så låter vi detta styra vår rytm och vårt fokus. En person som vet vem hon är kan också hantera sin tid på ett sätt som visar på självkännedom, gränssättning och eget värde.

Det finns många verktyg som kan leda till att vi kan strukturera upp den tid vi har till förfogande på ett sätt som gör att vi kan bli medvetna om vad det är vi använder den till. Det finns också verktyg som gör att vi förstår att stress och tid är upplevelser som starkt är förknippade med den insikt vi har om oss själva.

Trots allt så är det nog så att hantera sin tid, det är att hantera sitt liv.

Sharing is caring:

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial