Symboler inom företagsvärlden

Som Symbolterapeut och Personalvetare blir jag ofta förundrad över den attityd många ledare inom företagsvärlden har inför den symboliska världen. Ofta är det en attityd som andas ovilja att lyssna eller ett tyckande som innebär att denna värld inte är att ta på allvar och att det tillhör begreppet ”flum”.

Trots detta är de flesta företag uppbyggt på symboler. Deras logotyper är en symbol. En symbol som de värnar om eftersom detta är det som ska sälja. Det ska finnas ett inbyggt värdebegrepp som man som konsument omedelbart ska förknippa med företaget.

En symbol som bär alltså.

Många ledare använder sig av metaforer när de pratar och peppar sina medarbetare. ” Nu sätter vi bollen i rullning.” ”Är alla med på tåget? exempelvis.

Enkla bilder som gör att alla förstår vad de pratar om.

Detta är också bilder/symboler som går direkt in, man förstår vad det är som menas utan större förklaringar. Det är sällan som någon tar den här typen av metaforer bildligt och ser sig omkring efter bollen eller frågar vilken station de ska samlas på och vilket tåg det är som de ska ta.

Vad jag önskar nu är att  företag inser vilken oerhörd vinst det skulle vara om man verkligen omsatte det symboliska språket även i arbetet inom företaget.

Hur man kan öka förståelsen för varandra i ett team. Hur man kan undvika utfrysning och mobbing. Hur man kan motivera och engagera alla och hur man som ledare kan få hjälp med att se sitt eget ledarskap med hjälp av symbolarbete.

Att storytelling inte bara handlar om att presentera företaget utåt på ett enkelt sätt utan också kan användas i den inre miljön och att det är den inre miljön som kan föra det framåt mot tillväxt.

800px-Pnyx,_Athens_-_Panorama

Detta är Pnyx, en oas i Athen som även är demokratins vagga. Här inleddes möten med frågan; Vem önskar att tala?

En oas som företag i dag behöver. Där alla är lika och där allas ord är värda att lyssnas på.

Vi behöver ledare som vågar lämna ordet fritt, som vågar lyssna på de personer som är så viktiga för företaget. Vi behöver ledare som förstår hur viktigt motivation och värderingar betyder för att medarbetare ska känna att de gör något meningsfullt. Ledare som värnar om medmänsklighet och förstår hur viktigt själen är. Inte bara själen i företaget utan själen för de som arbetar inom företaget.

Bild; http://en.wikipedia.org/wiki/Pnyx

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial