Tamer Youssef – En multitalang bland pyramiderna Del 2

10380757_853511428042772_7040315357177568687_n (1)Tamers dagar börjar vid gryningen på en av Egyptens största nyhetstidningar, Ahram.  Han illustrerar, i serieteckningar, kända profiler världen över och alla heta debatter de är involverade i. Han sållar från klockan 04.00 bland de allra senaste globala nyheterna och skapar karikatyrer inom allt från sociala frågor till sport.

Berätta om de dokumentärfilmer du har producerat!

– De flesta dokumentärfilmer jag har gjort har producerats genom Al Jazeera och Quatar. Jag har arbetat som manusförfattare, filmproducent och regissör, även för egyptiska TV-serier vid ett av landets främsta produktionsbolag, Mohomod Elis.

Brukar du skriva manus till dokumentärfilmerna eller skapar du i stundens flöde?

– Minns du när vi talades vid per telefon för några veckor sedan? Då förberedde jag ett TV-program som regissör! Jag gjorde alla förberedelser och hade intervjufrågorna klara, men när deltagarna undrade vad vi kommer att tala om under direktsändningen svarade jag; så snart kamerorna rullar får ni veta det!

Tamer har märkt att resultatet av intervjuer blir mer levande om man går till väga på detta viset. Vare sig det rör sig om intervjuer i en dokumentärfilm eller i ett direktsänt TV-program. Han konstaterar att han är noga med att vara väl förberedd och angelägen om att vara organiserad.

Om du kunde resa i tiden vem skulle du vilja träffa då och varför?

– Gandi, president Nasser och profeten Muhammed. För att de var ledare och visste hur man skulle bemöta folket.

Vad skulle du prata med dem om?

Politik.

Vid frågan vilken hemlig talang Tamer har menar han att det inte är någon hemlighet men att han älskar öknar och har utforskat Sahara öknen och även öknen mot Sudans gräns i södra Egypten, såväl som Sinai. Där finner han sig själv och hittar kraft. Hans europeiska vänner tar han gärna med hit för att visa dem sin oas.

Har du agent när du jobbar som serietecknare?

– Systemet i Egypten är helt annorlunda mot det i Europa och USA. I USA måste man ha en agent som sköter marknadsföringen. Där är jag med i ”The Cartoonist and Writers Syndicate” som startades av Läderlappens skapare Jerry Robinsson, konstaterar Tamer.

Vad har du för planer för 2015?

– Jag har så många projekt! Ett av dem är att fokusera på mina akademiska tal och föreläsningar. Jag reser till Marocko för att hålla föreläsningar, Frankrike och även till UC Berkley i USA. 2015 kommer att bli ett akademiskt år.

 

 

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial