Till dig som mår dåligt

Denna text är till dig som mår dåligt, är deprimerad, känner ångest, känner dig ensam och är rädd. Denna text är här för att övertyga dig till att det finns andra vägar att gå. Men denna text är också till dig som inte mår dåligt, som aldrig varit deprimerad, som tror att ångest är ett påhitt och som aldrig behövt vara rädd i hela ditt liv.

Sami SuliemanIngen har nog missat hur världen är i sorg efter att skådespelaren och komikern Robin Williams tagit självmord. Människor lider för att en enda människa kände att det inte fanns en annan väg ut från lidandet. Min fråga till dig som själv mår dåligt, har självmordstankar och är rädd är vad du hade velat säga till Robin? Vad hade du velat säga till Robin Williams om du fick träffa honom några minuter innan han skulle fatta beslutet att ta sitt eget liv?

Jag personligen hade velat berätta för honom hur många som faktiskt älskar honom och att han absolut inte är ensam. Jag hade velat berätta för honom att den där ångesten han känner, och vilket problemet än är som han brottas med, så kommer det att gå över och bli bra igen, precis som så många gånger tidigare. Det är också det jag vill säga till dig som läser detta och inte tror att någon kommer sakna dig. Det är fel. Du är älskad, det kommer att gå över och det finns händer som vill hjälpa.

Men jag ska inte ljuga. Det finns de som inte vill säga något alls. Det finns de som tycker att ångest inte är verkligt, att det är skamligt och att det ska sopas under mattan – det är ju lättare så eftersom att de inte förstår, eller inte vill förstå. Till dem vill jag säga att det är tragiskt att vi 2014 inte kan ha mer medmänsklighet och hjälpas åt mer för att besegra våra demoner. För även om du inte förstår, även om du själv aldrig har känt ångest, betyder det så mycket för en trasig person att veta att du finns där och stöttar. Att om personen skulle ramla och gå sönder så skulle du vara där och hjälpa personen plocka ihop sina bitar.

Vi behöver bli bättre på att hjälpas åt. Vi behöver bli bättre på att ge en hjälpande hand även om vi inte förstår varför de känner så – men vi behöver också bli bättre på att hjälpa andra människor till att förstå. Tänk att om du, du som mår dåligt, hade varit Robin Williams. Tänk om du hade fått höra allt det du velat säga till Robin. Tänk om du fått höra att du som också vaknar med ångest varje dag ser en väg ut, att det finns människor som vill hjälpa.

För även om många behöver bli bättre på att hjälpa de som inte kan ge något tillbaka just nu, behöver vi också lära oss att släppa in hjälpande händer. Vi måste bli bättre på att ge andra chansen till att förstå, till att hjälpa och till att stötta. Vi måste bli bättre på att våga visa att vi mår dåligt – för det är okej. Ge oss en chans att visa dig att även om det känns verkligt att du är ensam, så är det inte det. För tänk om det vore din bästa vän. Du hade velat veta oavsett om du inte trodde på ångest. Ja, tro mig, du hade velat veta.

Ingen ska behöva skriva ett självmordsbrev, än mindre läsa ett. Du är inte ensam, du behöver inte vara rädd. Det går över, bara du släpper in oss.

Sami Sulieman,
VD Prescott Lewis

Sharing is caring:

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

2 reaktioner till “Till dig som mår dåligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial