Träning en del av ledarskapet

”När den världsberömde cellisten Pablo Casals fyllde 95 år kom en ung reporter för att intervjua honom. En av reporterns frågor löd:
-Herr Casals, ni är 95 år och den störste cellisten genom tiderna. Varför övar ni fortfarande sex timmar per dag?
Casals svarade: – ”För att jag tycker fortfarande att jag gör framsteg.”

Det är så ofta som vi människor glömmer bort att det är genom träning vi faktiskt blir bättre och att vi kan fortsätta träna genom hela livet. Detsamma gäller för ledarskap.

De ledare jag har träffat som aldrig riktigt når fram, når in eller får usla betyg från sina medarbetare är också de som har slutat träna på sitt ledarskap eller egentligen aldrig började. De tyckte sig kunna allting redan från början och det där med att leda är ganska överdrivet. Det handlar ju bara om att ”de ska göra som jag säger”. De har aldrig läst en bok för att lära sig mer om människor, de tycker att det är ganska trist och ointressant och intresserar sig minimalt om hur människor tar sig ur diken upp på vägen igen. De tycker inte heller att man ska behöva upprepa sådant som är självklart och själv tycker man att man är alldeles förträfflig. Deras förklaring är helt enkelt många gånger att folk generellt sätt är ”lata och vill maska sig genom tillvaron”. Inte helt ovanligt kommer kommentarer som ”det behövde man aldrig tala om för mig, för när jag var i den positionen så var det fullständigt självklart”. Man pekar gärna ut människor och backar inte och funderar på hur man själv kommunicerar och leder. Man har helt enkelt alla svaren själv och det är inte alltid att man tycker att det är värt att diskutera dem, eftersom ”människor” har svårt att förstå.

Ledarskap handlar om att börja förstå människor. Ledarskap handlar om att börja förstå hur man själv gör.

De ledare som är riktigt bra, är ofta de som tvivlar mycket på sin kunskap och kompetens. Visst är det lite ironiskt?

Förutom att tvivla lite nu och då, verkar de ha blivit riktigt bra på att ställa utvecklande frågor till sig själva:

”Hur kan det här bli bättre?”
”Vad kunde jag har gjort annorlunda?”
”Hur ska jag göra nästa gång?”

Total-brain-exercise-tips

De sig ser sig själva som ledare som är i ett lärande och att ledarskap är som att vara träningshallen för att bli bättre. De har tagit på sin träningsskorna, träningsoverallen och har vattenflaskan beredd. De tar de flesta tillfällen i akt för att bli bättre och de är också duktiga på att vila mellan träningspassen.

Sedan finns det ju naturligtvis en enorm bredd på var man befinner sig i sitt ledarskap, men mina bästa tips till dig är:

1. Var nyfiken på hur du själv gör, säger och tänker.
2. Varje tillfälle är en träning, utvärdera dig själv och fråga vad som kan bli bättre och hur du kan göra då?
3. Man blir bättre på en eller två saker samtidigt, ta det lugnt! Du kan träna ända tills du är 95:=)
4. Njut av dina framgångar.
5. Gör roliga saker som stimulerar dig.

Lotta Bengtsson

Lic. INLPTA NLP Business Trainer, Personal Strateg, StressCoach, Cert Coach Har ägnat de senaste 10 åren åt coaching och utbildning. Är medskapare till att många ledare och team har satt personligt ledarskap på kartan och att de inte bara vill nå ut, utan har förstått vikten av att nå in. Hon utbildar chefer och specialister i NLPns sprängfyllda verktygslåda, för ledare och organisationer som förstår vikten av kommunikation och flexibilitet i ledarskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial