Utmana dina föreställningar

Det fanns en man som hade en ovanlig sjukdom, han var övertygad om att han var ett lik. Han bara satt rakt upp och ner på en stol och varken åt eller gjorde något annat. Han och hans psykiatriker argumenterade fram och tillbaka men psykiatrikern lyckades inte få honom att ändra sig. Då kom psykiatrikern på en idé – Blöder lik? frågade han mannen.

Mannen han funderade en stund och sa sedan – Nej, lik blöder inte. Inga inre organ fungerar så lik blöder inte. Då vill jag ta ett prov på dig sa psykiatrikern. Ett prov togs och mannen tittade på med uppspärrade ögon. Till slut utbrast han – Det var som fan, lik blöder!

Ledsen
Alvaro Tapia Hidalgo

Våra föreställningar om oss själva bygger för det mesta på tidigare erfarenheter, erfarenheter vi fått genom vår uppväxt. Det kan vara något som vi ofta hört någon säga om eller till oss eller så kan det kan vara saker vi har varit med om som format dem. Och ofta är föreställningarna av det mindre positiva slaget. Dessa föreställningar kan vara mycket starka bromsklossar. Hinder som gör att vi inte klarar av och inte ens försöker oss på att nå det som vi drömmer om.

Många av oss går omkring och tycker att vi är för gamla, för unga, för feta, för smala, för fula, för okunniga, för dumma eller för fattiga. Faktum är att det är en hel del som också låter sig bli stoppade av för att de tycker att de är för vackra, för rika, för smarta, för normala. Alla dessa föreställningar och mer därtill stoppar vår möjlighet att förverkliga oss själva och ofta gör dem det utan att vi ens är medvetna om det. För det är inte ofta vi stannar upp och medvetandegör för oss själva vilka föreställningar vi har.

Precis som mannen som trodde att han var ett lik har vi en tendens till att vända andras ”bevis” om motsatsen till något som passar den uppfattning om oss själva som vi redan har. Vi behöver själva åstadkomma bevisen som gör att vi kan få en annan uppfattning om oss själva.

Vi behöver utmana oss själva, ifrågasätta sanningshalten i de föreställningarna vi har och våga svara ärligt på våra egna frågor.

Är det sant att jag är för tjock för att…..Varför tror jag att jag är för tjock för att ….Varifrån kommer den föreställningen?

Varje gång du kommer på dig själv med att tänka eller säga – Det går inte för att….tänk då  ”Är det sant?”

 

 

 

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial