Vad är det som avgör om vi lyckas eller misslyckas?

spricka i vägen1

Motgångar….

Det gillar vi inte, eller hur! Vi undviker motgångar så mycket vi bara kan. Ändå har dem en tendens att dyka upp ändå. Det är precis som om vi testas. Som om vi har någon eller något som vill testa oss och se hur gärna vi vill lyckas. Och den eller det låter oss inte lyckas förrän vi kämpat oss igenom motgångarna.

När jag var ny som Ledarcoach och företagare, gick jag in som underkonsult i ett företag. Det här företaget hade jobbat med ledarutveckling länge och jag tyckte det var en fantastisk möjlighet att få ta del av deras erfarenhet, produkter, säljkunskap och utbildningar. Det var en ganska stor investering att gå in i det här företaget, men jag blev utvald. Ja jag kände mig väldigt lyckligt lottad.

Efter flera månader tyckte jag att det var några saker som inte stämde och jag började ställa frågor. Det var uppenbart att jag sågs som en besvärlig person som ifrågasatte så mycket. Men jag kände att jag behövde svar. Det visade sig till slut att det här företaget var ett luftslott. Vi fick ingen utbildning, vi fick ingen kundstock, det fanns helt enkelt ingen. Vi fick inte heller några pengar. Alltihop var en bluff och efter 8 månader lämnade jag och de övriga företaget.

Då befann jag mig i ett läge där jag inte hade några pengar, inga kunder och självklart kände jag mig lurad och lite dum. Att jag hade kunnat gå på det här. Och vad skulle jag göra nu? Herregud, jag behövde en inkomst och det nu! Skulle jag söka anställning igen eller vad skulle jag göra? Efter några dagars bollande med mig själv tänkte jag, ”Nej, jag är en riktigt duktig coach. Jag hade en fullt fungerande verksamhet innan det här. Jag älskar att jobba som coach. Det är det här jag verkligen vill och går jag tillbaka nu, då kommer jag inte att starta upp alltihop en gång till. Är det någon gång jag skall göra detta så är det nu.” Och DÄR bestämde jag mig!

Precis i det ögonblicket som jag bestämde mig, ändrades allt. När jag VERKLIGEN bestämde mig!

För vet ni, det är precis när du vill ge upp, det är just då som du behöver ta några extra steg till. Ofta ligger framgången precis runt hörnet. Jag har sett det så många gånger i mitt egna liv och i mina klienters liv. Många som ger upp vet inte hur nära de är när de ger upp. För vi ser inte runt hörnet.

Precis som min son när han och jag planterade frön i en kruka. Nästa dag sprang han till växthuset för att se vad som hade hänt. Allt han såg var jord. Då skrek han förtvivlat till mig: ”Det funkar inte”. Jag svarade: ”Jo det funkar. Det är så det ser ut när det växer!”

Nästa dag sprang han dit igen och tittade efter. Lika förtvivlat skrek han: Mamma, det funkar inte!” Jag svarade igen: Jo, det funkar. Det är så det ser ut när det växer!”

Absence of evidence is not evidence of absence!

– Carl Sagan, Astronom

Allting i livet har en mognadstid, en inkubationstid. Vi förstår det när vi planterar frön. För då står det på baksidan av fröpåsen hur lång tid inkubationstiden är. Det är lite svårare när det gäller våra drömmar. För vi vet inte riktigt hur lång inkubationstiden är för min dröm. Men likadant som naturlagarna fungerar för frön vi planterar, likadant fungerar dem för våra drömmar. Enda skillnaden är att vi inte vet exakt hur lång inkubationstiden är.

Motgång är en naturlig ingrediens i Framgång!

Vi kommer att göra många kullerbyttor på vägen mot vår dröm. Men det är du som bestämmer om du rullar uppför eller nerför. Om du lyckas eller misslyckas.

Ställ frågan: Om du siktar högt och sen inte når ditt mål.  Har du misslyckats då?

Nej, för hade du inte satt det höga målet, då hade du ändå varit kvar på samma ställe som innan. Även om du inte når ändå fram – så har du förhoppningsvis lärt dig något av processen.

Så, var ligger misslyckandet?  Det finns inte!

En orsak till att vi ger upp kan vara bristande tro. Ett annat kan vara att vi inte ser resultat direkt. Vi ser inga resultat, därför tror vi att det inte ”funkar”. Vi behöver en förståelse för inkubationstiden och hur det fungerar att lyckas.

Vet vi heller inte varför vi ska nå dit! Då ger vi upp vid minsta motstånd.

Så hur gick det då? Jo, när jag väl hade bestämt mig. Skaffade jag ett kontor. Strax efteråt berättade jag för en coachkollega om mitt nya kontor och då säger hon: ”Åh, vad synd att jag inte visste det innan för vi söker folk till vårt kontor.” Och jag frågar: ”Vart ligger ert kontor då?” Hon svarar, ”Det ligger i Gårda.” Gårda, tänkte jag. Jag har alltid viljat sitta i Gårda. Så jag gick och kikade och kände direkt. HÄR vill jag vara. Så jag skrev på det kontraktet också. Så nu hade jag två kontor, inga pengar och inga kunder. Nervöst, självklart! Men jag hade BESTÄMT mig!

Det visade sig att det första kontoret var det inga problem att säga upp. Kunder började plötsligt strömma in och jag fick ett stort uppdrag samtidigt. När det var dags att betala, hade jag mer än tillräckligt för att betala. Det här året var det bästa året jag någonsin haft under min karriär som Ledarcoach och företagare.

Uthållighet

 

Här avgörs det! Uthållighet! Det är det här som verkligen separerar vilka som lyckas eller misslyckas! Uthållighet! De flesta människor och företag, visste inte hur nära de var framgången, när de gav upp. Ofta ligger det vi letar efter runt hörnet, bara några steg till.

 

 

 • Vart vill du?
 • Varför vill du nå dit du vill? Ta reda på varför, det är viktigt!
 • Bestäm dig! Jag menar verkligen bestäm dig på riktigt att du ska nå dit.
 • Var uthållig! Kom ihåg detta nästa gång du stöter på en motgång och känner att du vill ge upp. Det är precis i det läget, du behöver ta några steg till. Allting har en inkubationstid. Det du letar efter ligger kanske precis runt hörnet.

Vill du ha hjälp? Vi hjälper dig!  Nycklar till Framgång!

Vill du följa våra deltagare i Avatarz-projektet på resan till deras dröm och se hur det går för dem – kan du göra det här!
Eller lyssna hur det går för dem i Avatarz Podcast

 ”Allt börjar med en tanke. och ett första steg!”
– Kina Bergström

Sharing is caring:

Kina Bergström

Specialist på individutveckling Kina är Life Mastery Coachen & Ledarutvecklaren som inspirerar, berör och väcker lust hos människor att verkligen våga växa. Hon har en unik förmåga att lyfta individer till ”nästa nivå”. Hon hjälper människor få konkret förändring och nå sina drömmar i utbildningen Nycklar till Framgång. Hon är Nordens enda certifierade Life Mastery Coach, utbildad i både Sverige och i USA, samt medlem i Top Women Coaches. Driver företagen Avatarz AB och Excelsio Coaching International AB.

2 reaktioner till “Vad är det som avgör om vi lyckas eller misslyckas?

 • 2013/03/26 kl. 09:38
  Permalink

  Kina!
  Riktigt bra tänk, bra formulering och bra skriven text!
  Ha en fin dag
  Bobby

  Svar
  • 2013/03/26 kl. 09:53
   Permalink

   @BobbySommerstein Tack Bobby! 
   Önskar dig detsamma!
   Kina

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial