Vad är rädsla?

Vad är rädsla?Rädsla sägs vara motsatsen till kärlek. Finns där rädsla finns där ej kärlek. Finns där kärlek finns där ej rädsla.

Men stämmer det egentligen?

De flesta människor jag känner har olika rädslor. Rädsla för att inte duga till. Rädsla för att misslyckas. Rädsla för att lyckas. Framförallt rädslan för det okända men i vissa fall också rädsla för det välkända.

Men fyller den inte också en stor funktion för oss? Rädslan?

Är det inte trots allt så att den finns där för att skydda oss från fullkomligt vilda idéer och infall? Kan den inte även betraktas som ett syskon till förnuftet?

Jag har alltid sett upp till personer med Indiana Jones tendenser. Ett exempel är en gammal klasskamrat som precis innan kommunismens fall bosatte sig i Moskva. Vid ett tillfälle då hon var nere på stan råkade revolutionen bryta ut och i rädsla för sitt liv kastade hos sig till marken för att skydda sig mot vinande gevärskulor och granater.

Men det kan kanske hända vem som helst?

Vid ett annat tillfälle, tackade hon dock helt frivilligt ja till att åka genom de ryska bergen, i stridsvagn, under pågående inbördeskrig in i Tjetjenien, som den enda kvinnan, för att filma ödeläggelsen i huvudstaden.

I de centrala delarna av Groznyj, vittnande de stora bombhålen i väggarna på husen och madrasserna på gatorna med döda människor under om verklighetens blodigaste allvar.

Varför upplever en del ingen påtaglig rädsla i en sådan situation? Vad är det som gör att vi är så himla olika egentligen?

Varför är en del lyckliga fastän de aldrig provar något annat än att bo kvar i den lilla stad eller bygd de växt upp i och aldrig någonsin ens ägnat en tanke åt att byta jobb?

En del stormtrivs i sitt eget land. Med klimatet. Med attityderna. Medan andra passar mycket bättre in i en helt annan del av världen. Det som för vissa innebär kärlek upplever andra som sin allra största skräck.

Vad beror det egentligen på?

Hur kan det komma sig att vi önskar så olika saker av våra liv?

 

 

 

 

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial