Vad ska du göra nu då?

På vägVad ska du göra nu då? Kanske har frågan slagit dig när du som arbetslös letat bland annonser eller du som efter lång tids frånvaro från arbetsmarknaden nu försöker hitta rätt plats?

Eller det kanske kan vara så att du sitter på en stol som inte är  bekväm för dig och du gärna vill vidare eller till något helt annat yrkesområde?

Jag har mött många lätt desperata blickar från personer som inte för sitt liv har en aning om vad de vill göra eller vad de för den delen kan göra. Och det är inte alltid lätt att hitta just det där drömjobbet som uppfyller allt vi önskar oss, framförallt om vi inte vet vad vi önskar oss.

Mitt tips och råd till dig är något jag använt för egen del och som jag gett vidare till andra som  har kunnat nysta fram en eller flera drivkrafter som för dem vidare in till yrken eller sysslor som de trivs med.

* I det yrket du haft eller i det nuvarande, vad är det du tycker om att göra då? Vilka moment fascinerar dig och fångar ditt inresse?

Oavsett i vilken omgivning du befinner dig kan det finnas uppgifter som gör att du använder dig av det som är ditt ”sinne”.

* Om du exempelvis arbetar på kontor,  och det du arbetar med kanske inte är inspirerande så kanske  du får en må-bra känsla när du organiserar dina papper? Ordning, reda och struktur är kanske ord som passar bra för dig.

* Vad du sitter och brottas med kanske inte är det mest optimala, men du kanske mår bra av att analysera? Då är analysen ett bra ord att ta med sig.

* Att visa för någon annan vad du gör kanske inte inspirerar dig, men det kanske är processen att lära ut, att se aha-blicken som är givande? Då skulle jag tro att ordet lärande eller förmedling är ord som passar bra.

Oavsett vad du arbetar med  upplever jag att det finns en drivkraft i detta som du kan plocka fram och ta med dig när du försöker komma på vad du vill syssla med.

Du kan även titta på följande saker:

* Vilka filmer gillar du? Vilka böcker tycker du om att läsa? Vilka intressen har du? Vilka platser vill du besöka och varför? Vilka personer ser du upp till och/eller tycker är intressanta? Vilka program på Tv vill du gärna se?

I alla dessa svar finns trådar du kan titta på.

* Vilket tema har filmerna och böckerna du är intresserade av? Vad handlar de om? Kanske är de romantiska eller dramatiska? Ta ett steg in i filmerna och se om de har något gemensamt tema? Dina intressen? Finns det något gemensamt drag i dessa?

På det här sättet kan du lyckas klura ut vad det är som driver dig, du kan hitta en eller fler saker som är liknande och som gör att du mår bra.

Själv har jag kommit fram till det som jag idag sysslar med bland annat symbolterapi, meditationer och handledning.

Mina intressen och de drivkrafter som jag kom fram till handlar om att gå på ”djupet”. Arkeologi, historia och släktforskning. Alla ämnen som kräver ett något ”grävande” sinne. Myter, sagor och berättelser. Samma tema hittade jag här, en fascination av djupet. Psykologi och filosofi, jag gillar att analysera.

Teman i filmer och böcker blev även det om symbolvärlden och att gräva i sinnenas värld.

Arbetet som jag hade innan jag beslutade mig för att starta det egna företaget på heltid var på kontor. Inte speciellt spännande men det som höll kvar mig så länge som det gjorde var analyserandet. Jag arbetade med att försöka ta reda på bakomliggande orsaker angående vissa skeenden. Att gräva på djupet för att kunna förändra.

På det här sättet kom jag fram till vad som har varit bäst för mig att ha i mitt liv. Ett arbete/syssla där jag får möjlighet att använda mig av mina naturliga resurser och det gör att jag mår bra.

 

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial