Vad skulle hända om du berömde dig och andra mer nu?

IMGP0757 - 2012-06-27 at 14-42-30Det kom en fundering om detta med att ge beröm, att uppmärksamma varandra och ge uppskattning – att säga att något är bra, att det där var fint. Uppmärksammar du och berömmer dina arbetskollegor eller studiekamrater? Talar du om för dina vänner att du tycker om dem och att du gillar det som de gör?

Det verkar vara så lätt i vårt samhälle idag att fokusera på det som upplevs som negativt och fel. Exempelvis på internet, som Facebook, finns mycket engagemang i det som man tycker är fel, mycket protestlistor och aktiviteter för att tala om hur man inte vill ha det. Går man in på olika produktforum så ser jag en tendens att det skrivs mer och engagerar fler när man tycker något inte fungerar som det ska, när man har problem, när man är missnöjd. Och det är få som uttrycker att de är nöjda, att produkten är bra.

Innebär då detta att produkten är dålig för alla? Det tycks vara så att de som är nöjda inte hänger på forum och talar om att de är nöjda. Är man missnöjd, upprörd, frustrerad över något så tycks man ha mer incitament att föra ut det på olika sätt, än att föra ut när man är nöjd och glad.

Den reflektionen ledde hos mig till en reflektion om hur vi människor är mot varandra och vad vi fokuserar på rent allmänt. Inte bara gentemot leverantörer av produkter och tjänster, utan även i mänskliga relationer och i hur vi sorterar händelser och nyheter i samhället.

Vad händer med dig när du uttrycker beröm, glädje? Hur känns det inom dig när du uppmärksammar det du vill ha, när du fokuserar på hur du vill ha det?

När du ser och uttrycker det som är bra, när du uppmärksammar det som fungerar, kan du i det även uppleva tacksamhet? Och när du upplever tacksamhet, vad händer inuti dig då nu?

Nu säger jag inte att vi ska sluta tala om när vi tycker något är fel, jag tror på att uttrycka de känslor och tankar som händer och uppstår inom oss. Men jag funderar på om vi har mer beröm och glädje att uttrycka än vi gör och vad skulle hända om vi verkligen uttryckte allt det till människorna och världen omkring oss, även beröm och glädje till dig själv? Och vad skulle hända med dig om du gjorde det? Vad skulle du känna och uppleva inom dig?

Bilden som illustrerar denna krönika är en del från min trädgård just nu, en trädgård i full blom och fullt liv i denna sommartid. För mig symboliserar blommor växande och skönhet. Något som jag gärna har omkring mig i min del av världen och jag är tacksam för den skönhet som finns. Vad är du tacksam för i ditt liv?

Raphael Mabo
Zen-coach, författare och föreläsare
www.raphaelmabo.se

Sharing is caring:

Raphael Mabo

Raphael Mabo är utbildad Zen-coach, Meta States Practitioner och NLP Master Practitioner, även kursledare, föreläsare, författare och textkonsult med fokus på kultur, människor och personlig utveckling. Har en kanditatexamen inom humaniora och samhällsvetenskap med etnologi som huvudämne och idéhistoria som biämne. Uppskattad för sin klarhet, öppenhet och värme. Mottagning i Örebro, har även möjlighet till sessioner via Skype.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial