Värdeord i månens sken

Att hitta bärkraften är något som är viktigt för mig. Att hitta det som i mig ger trygghet och det som gör att jag alltid kan vara och agera utifrån det som är viktigt för att jag ska må bra.

Vanligast är nog att vi bara gör saker utan att fundera på om det ligger i linje med vad vi vill eller om det är något som vi innerst inne står för eller ej. Mycket av det vi gör kanske ligger i linje med de mål vi har satt upp och lika mycket, om inte mer, har förmodligen inget med våra mål att göra.

Solljuset är klart, riktat och fokuserat. I symbolernas värld får den oss att agera och rikta vår energi utåt. Solen för mig är symbol för den delen av mig som vill saker. Det jag vill kan vara förankrat i mitt inre men det kan och är oftast mer än vilja utifrån egoistiska drivkrafter.

mileymoon devinatart
mileymoon devinatart

Månljuset är mer diffust, det leder dig mer till världen av sinnen och känslor. Månen syns i mörkret som för mig står för delar som i stor grad är outforskat. Månen lockar fram känslor, kreativitet och tankar som inte alltid går rakt fram.

För att veta att det som jag vill är det rätta för mig behöver båda dessa symboler samverka – solen och månen. Solen, fokus, behöver lysa på månen, det omedvetna och för mig även en symbol för själen, för att vi ska få tillgång och överhuvudtaget bli medvetna om det som ger oss den djupaste tillfredsställelsen.

 

 

Med andra ord – är jag trogen mig själv eller inte?

För mig har alltid naturens symboler varit starka att arbeta med. Det är enkelt, ganska självklara och väldigt tydliga och praktiska.

I nedanstående övning som handlar om vilken värdegrund du lever efter, tar vi hjälp av vårt dagsmedvetna, solen, för att nå vårt nattmedvetna, månen och fyra element som alla kan hjälpa oss få fatt på viktiga bitar på ett enkelt sätt.

Du behöver papper och penna och din ärlighet, det är allt.

Fråga dig själv vad som är viktigast för dig när det gäller:

fysiskt – vilket är jordelementet

känslomässigt – vilket är vattenelementet

mentalt – vilket är luftelementet

andligt/kreativt – vilket är eldelementet.

Flödesskriv helt fritt utifrån varje element och när du upplever att du inte har något mer att tillföra:

Hitta ett ord med en innebörd som på något sätt summerar det som är viktigast för dig. Det som du vill leva efter. Orden ska vara länkade och utgå ifrån varje element.

Dessa värdeord kan du sedan använda i princip i varje situation som du befinner dig i.

Fråga dig själv, om det du just nu har att välja mellan passar in i de olika värdeord du valt. Uppfyller det dina behov och ligger det i linje med dina värderingar?

 

Marie-Louise Thorman

Personal/beteendevetare. Symbolterapeut. Meditationslärare. Psych-K facilitator. Expertcoach på Kvinnokompetensen vars inriktning är ledarskapscoachning. Har sedan barnsben varit fascinerad av drömmar och vår inre värld som består av symboler. Startade för 20 år sedan upp grupper för personlig utveckling där den visualiserade meditationen är i fokus. Arbetar coachande både individuellt och i grupp och har kurser runt om i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial