Varför vissa skapar lugn och andra kaos.

Varför vissa skapar lugn och andra kaos… Vilken spegel är du?

Året är 1996 och en grupp forskare i Italien studerar Makakiapor och dess hjärnaktivitet vid en aktiv handling. Man hade fäst elektroder på apans huvud som registrerade hjärnans aktivitet när apan såg en nöt, aktivt tog tag i den och sedan åt den.

Man följde registreringen och såg att det hände saker och ting i hjärnaktiviteten. Det man absolut inte var beredd på var när (apan fortfarande hade elektroderna på huvudet), en av forskarna räckte sig efter en nöt och åt den. Samma område i hjärnan aktiverades som när apan själv åt som när den tittade på forskaren som tog en nöt och åt den.

… Spegelneuronerna var nu officiellt upptäckta.

Nu var det ju så att spegelneuroner har funnits i alla tider och hjälper oss människor att läsa av känslor, uttryck, helt enkelt spegla oss i varandra. Spegelneuronerna förklarar hur vi människor kan känna liknande känslor när vi är tillsammans och hur empati kan födas. Vi kan också på en millisekund läsa av om en person utstrålar balans eller obalans.

Vi påverkas omedvetet av andras sinnesuttryck och sinnestillstånd.

Vad vi än tycker om det, så spelar en ledare större roll än vad man tror. Om du nu är ledare, vad speglar sig dina medarbetare i? Genom din närvaro, vilka känslor föds då? Stress, irritation, dubbla budskap? Eller sprider du ett lugn genom ditt tonfall, din blick, hur du går och talar?

Faktum är att människosläktet är den enda art på jorden som följer instabila ledare och vilka resultat ger det?

Oberoende forskning visar att människor presterar allra bäst när de har tillgång till sina resurser. Resurserna kommer vi bäst åt när vi mår bra och har en skön sinnesstämning.

Därför är det viktigt för ledare att ta sig själv en titt i spegeln nu och då.

Ledarskap börjar inifrån.

Så hur leder du?

Men som vanligt, det är ju bara till för dem vill påverka i en positiv riktning.

Lotta Bengtsson

Sharing is caring:

Lotta Bengtsson

Lic. INLPTA NLP Business Trainer, Personal Strateg, StressCoach, Cert Coach Har ägnat de senaste 10 åren åt coaching och utbildning. Är medskapare till att många ledare och team har satt personligt ledarskap på kartan och att de inte bara vill nå ut, utan har förstått vikten av att nå in. Hon utbildar chefer och specialister i NLPns sprängfyllda verktygslåda, för ledare och organisationer som förstår vikten av kommunikation och flexibilitet i ledarskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial