Vårstäda din verktygslåda

Hur ser din verktygslåda ut?

gamlaverktygÄr den av äldre modell eller rent av sprillans ny? Vi pratar ofta om våra verktygslådor idag i olika typer av sammanhang och medier. Vad stoppar vi ner i våran verktygslåda? Är vi medvetna om vad vi stoppar ner i den eller är de ett hejvilt samlande på ”bra att ha” grejer?

Om vi skulle leka med tanken att du är din egen verktygslåda och ser dig själv uppifrån. Lyft av toppen av hjässan och kika ner inuti dig. Ta dig en liten stund och tänk efter, hur ser det ut där inne? Vilka verktyg (egenskaper) har du? Behöver jag byta ut några, finjustera, eller flytta om? Eller är de så att det är ett enda stort kaos i din verktygslåda att du inte vet vad den innehåller? Greppa tag i första bästa verktyg som du ser och lyft upp den, vad var de för verktyg (egenskap)? Behöver den förbättras eller rent av bytas ut? Lägg den lite åt sidan och titta ner i dig igen och hämta upp nästa verktyg och fortsätt så tills du fyllt golvet bredvid dig med allehanda olika verktyg. Kan du se verktygen uppradade bredvid dig? Bra!

Genom att ta tag i ett verktyg i taget så kan du lättare se efter vad du saknar i din låda eller rent av inte behöver finnas där längre. Hur din verktygslåda ser ut i form och färg är upp till dig. Om själva ”lådan” är lite knölig och innehåller en del bucklor så kanske du rent av behöver börja med att se till att lådan är användbar. Går den lätt att öppna? Eller är det så att du får stå och ta i för att få den att dela på sig så du kan blotta innehållet i den? Okej, har du en bild, eller rent av en känsla hur din låda ser ut. Om inte ta och lägg fokus på en bild eller en känsla hur din verktygslåda kan se ut. Föreställ dig formen. Vilket material har den? Har den en speciell färg? Är det ett prydligt väggfast skåp eller är de en gammal trälåda med öppet utrymme? Har den någon doft? Gammal olja eller doften av sågspån? Hur låter det när du hämtar verktygen i din låda? Skramlar det när metallen slår emot varandra eller är de inga ljud alls?

Genom att börja bli medveten så kan du stanna upp och känna in, vad är det jag bär med mig? Behöver jag rensa ut? Fylla på med nya verktyg (egenskaper) i form av nya kunskaper?

Vad vill du att din verktygslåda ska innehålla? Hur vill du att den ska se ut? Väggfast skåp eller en liten låda? Etiketter och struktur eller bara kasta ner dem, skaka lite på lådan och låta de få den platsen som den själv vill.

Här har du nu fått en metafor hur du kan inventera dina egna egenskaper som du bär på eller rent av behöver finslipa lite.  Gör de rolig på vägen, du kommer säkert att hitta en hel del som du inte trodde du hade. Du kanske hittar en liten mejsel längst nere i lådan som är så lite att den knappt syns. När du lyfter fram den och håller den i handen kan du helt plötsligt se hur användbar den är, de smala skaftet, tunna spetsen som gör att den kan komma fram i de mest trånga små utrymmen. Se dig själv utifrån hur du metodiskt rensar din låda, kanske rent av bara vänder den upp och ner så allt faller ut på en gång. Var noga med dina verktyg (egenskaper) och fråga om de fyller sin funktion.  Skriv gärna ner så du kommer ihåg eller ta ett foto så du memorerar hur din låda ser ut, så när du står där och letar i minnet efter ett speciellt verktyg så kan du snabbt hitta den igen. Ingen ordning är bättre eller sämre än någon annan, bara du vet vilken ordning som passar dig bäst.

Glöm inte bort dina verktyg, de är en stor del av dig!

 

rosaverktygMed kärlek

Hilde

 

Hilde Kindblad

NLP certifierad coach, socialpedagog, föreläsare, bloggskribent om personlig ledarskap, etik och förhållningssätt. Erfarenhet som behandlare inom sluten missbruksvård. Har en mycket god förmåga att läsa av klienter där de befinner sig och möta upp dem där de är. Med ödmjukheten till medmänskligheten och en stor portion glädje att se andra lyckas är magiskt att bevittna. Må bäst,skratta högst och ge mest!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial