Vetenskapen och hjärtats röst

Vetenskapen och hjärtats röstFrån det ena hjärtat till det andra eller metoder, urval och mätinstrument. De du tycker allra sämst om har egenskaperna du avskyr hos dig själv. Det sägs även att vi ser 20 procent av oss själva medan andra upplever 80 procent.

Men hur vet vi att det är så, egentligen?

Förmågan att kunna bringa hopp där det inte finns något, det är tydligen en kvalitet som är tillskriven min karaktär vid en exakt astrologisk tolkning av födelsetid och plats.

I vissa länder är det en aktad vetenskap som till och med används för att coacha människor till passande yrkesval och partners.

Och ärligt talat så vet jag inte hur många gånger jag har prisats för att ha förändrat människors tillvaro. Ja, till och med räddat liv och det utan ansträngning. Bara genom att dela med mig av min egen mänsklighet som mer än något annat talar till den goda sidan inom oss.

Utan att döma, vare sig mig själv eller andra. Från det ena hjärtat till det andra. Men varför är det så mycket lättare att coacha andra än sig själv?

Något bland det finaste någon sagt till mig är att en ängel klädd med mitt ansikte gav henne kraften och orken att ringa efter hjälp under ett allvarligt möte med Döden. Fastän vi inte där och då ens visste om varandras existens. När vi lärde känna varandra påpekade kvinnan att hon ”kände igen” mig.

Så kanske gör vi mer än vad vi vet om, som är bra men inte mätbart?

”Det kanske ligger någonting i det du säger”, kan vara en god replik att kasta ur sig när någon ger kritik eller vädrar en åsikt du spontant inte delar. Jag säger inte att det är lätt, men värt det!

Sedan. Tänka till. Här kommer självkännedom och självtillit in i bilden. Men inte högmod.

En annan anekdot berättar om en riktigt Casanova som hyste agg mot en person i trakten där han bodde. När han väl började jobba med sig själv uppenbarande sig en avgörande insikt:

”De du tycker allra sämst om kan ha de egenskaper du avskyr hos dig själv.”

Så nu ställer jag frågan till dig: ”Vilken person i ditt liv är din allra värsta mardröm?”

Samtidigt tror jag så här, att man ska ta alla andras sanningar med en nypa salt. Allt är relativt, till och med forskningsresultat. Mycket beror på omständigheterna, metoderna och urvalet. Hur man har gjort undersökningarna som tyder på något. Om det är tolkat från några få personers situation och erfarenhet, och sedan generaliserats som en vedertagen sanning.

 

Vetenskapen och hjärtats röst

 

Sharing is caring:

Elisa Grusell

Upptäcktsresande empat med en passionerad konstnärssjäl och brinnande intresse för andlighet, andra kulturer och mänskliga rättigheter. Grundare till Swedish Down Town Consulting & Productions och MenaTidningen.se samt tidigare ordförande för svenska föreningen för andningspedagoger och delägare av filmbolag. Har skrivit flera filmmanus och producerat dokumentärfilm; utvecklat lärande spel samt lett projekt för utsatta ungdomar och internationella seminarier inom personlig utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial