Ett öppet utforskande för mer av dig

Raphael MaboJag står bredvid en väg, en väg som öppnar sig in i framtiden. Detta är en inbjudan, att ha stöd på den resan, ett stöd för stegen som tas i nuet. Detta är för mig vad coachning innebär och jag tänkte här berätta om vad just Zen-coaching är eller kan vara.

Min motivering till att erbjuda Zen-coaching är för att jag ser det som ett ett fredsarbete, ett arbete för fred med oss själva och vår omgivning. Jag vill vara till tjänst för världen och ett redskap för att stötta människor i att få mer tillgång till sig själva, till den egna inre kraften, och att följa sina drömmar. För mig är detta ett kärleksarbete.

En resa inåt

Zen-coaching är en resa inåt till sig själv. Zen betyder meditation och Zen-coaching bygger på ett inre utforskande av de egna tankarna och känslorna, Zen-coachen är tränad i att lyssna och uppmärksamma resan inåt i essensen – essensen som kan uttryckas som glädje, styrka, harmoni, lugn, en inre kraft. Att vara i kontakt med sig själv och sitt inre är att vara i essensen.

I Zen-coaching inleds en session med ett tema, något som klienten vill utforska. Det kan vara utmaningar professionellt eller privat, det kan vara en situation i livet, det kan handla om relationer, studier, arbetet, det kan vara att klienten har ett mål och inte riktigt hittar dit. Allt kan utforskas. Vi börjar med att klargöra vad detta tema är och när vi vet det så utforskar vi de tankar och känslor som uppstår av temat, vad som händer inuti kroppen och sinnet. Vi utforskar längtan, önskningar och mål. Vi stämmer av vad som är sant i det som är. Zen-coachings utgångspunkt är frågan ”Vad händer just nu?”, vad händer just nu inom dig? Vilka tankar och känslor uppstår just nu, när du berättar om ditt tema, när du berättar om ditt mål, när du berättar om din livs- eller arbetssituation? När du berättar om det där temat du söker stöd för att utforska, vad händer inuti dig just nu? Vilken är din längtan i detta?

Ett öppet utforskande, inte terapi

Zen-coachens frågor följer ingen fördefinierad mall, utan de är öppna och nyfikna. En Zen-coach varken analyserar eller försöker fixa problem. Zen-coaching har ingen annan agenda än att lyssna på klienten och ställa öppna frågor som en utforskande resa. Sessionernas agenda, målet med coachningen, bestäms av klienten och coachens uppgift är att stötta klientens egen resa. Detta innebär att Zen-coaching inte är terapi och coachen är ingen psykolog som ställer en diagnos eller försöker lösa psykiska problem, utan just coachning – ett stöd för klienten att hjälpa sig själv, hitta sina egna svar och uppnå sina egna mål.

Inspirationen till Zen-coaching är österländsk meditation, mindfulness och kommunikationsmodellen i non-violent-communication, som förenas med den moderna coachningtraditionen i väst.

Att tillåta, omfamna, landa

När vi utforskar kan vi stämma av om vi kan tillåta de känslor och tankar som händer och uppstår, eller om vi inte kan tillåta det. Kan vi säga ja till dem, eller kan vi det inte. Att tillåta innebär inte att godkänna eller säga att dessa tankar och känslor är bra, Zen-coaching värderar inte i bra och dåligt, rätt eller fel, utan det är en avstämning om vad som är sant just nu, kan de få finnas där eller inte? Här kan en öppning ske, en rörelse, komma en ny tanke eller ny känsla. Som en resa inåt i sig själv.

Zen-coaching kan innebära en omfamning av det man är, av de tankar och känslor som händer och uppstår inuti, och genom det kan vi hamna mer i essensen, få mer kontakt med oss själva och vår inre rikedom, och när vi har detta, när vi har ”landat” i oss själva – vad vill vi göra då? Vart vill energin gå? Vilka tankar och idéer uppstår ur detta? Här kan det komma aktiviteter och göranden, här kan det komma en riktning och ett skapande.

Zen-coaching kan upplevas som en meditation för två, ett meditativt samtal och avslappning, att vara här och nu, i sig själv och möta omvärlden och livet från själen.

Jag önskar dig en inspirerande dag!

Raphael Mabo
Zen-coach
www.raphaelmabo.se

Ps. Jag har skrivit en bok med mina personliga reflektioner om andlighet, relationer och kärlek – med meditationer och utvecklande övningar. Den heter ”Andlighet är själens ljus” och finns att köpa på nätet, men kan även beställas i den vanliga bokhandeln.

Adlibris – http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9187507110
Bokus – http://www.bokus.com/bok/9789187507113/andlighet-ar-sjalens-ljus/

Sharing is caring:

Raphael Mabo

Raphael Mabo är utbildad Zen-coach, Meta States Practitioner och NLP Master Practitioner, även kursledare, föreläsare, författare och textkonsult med fokus på kultur, människor och personlig utveckling. Har en kanditatexamen inom humaniora och samhällsvetenskap med etnologi som huvudämne och idéhistoria som biämne. Uppskattad för sin klarhet, öppenhet och värme. Mottagning i Örebro, har även möjlighet till sessioner via Skype.

2 reaktioner till “Ett öppet utforskande för mer av dig

  • 2013/04/23 kl. 12:05
    Permalink

    Jag uppskattar den sköna attityden i Zen-coachingen som innebär att det inte är något som ska ’fixas’ hela tiden.Jag tilltalas visserligen av  andra former av coaching också där man har uttalade mål för att fixa saker och ting för att åstadkomma förändring, men min erfarenhet är att en zen-coachs förhållningssätt till utforskandet öppnar upp för så mycket mer.

    Svar
  • Pingback:Raphael Mabo : Coachning på Coachingguiden | Raphael Mabo - Zen blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial