Zen Coaching – vad är det?

Zen Coaching grundades 2004 av norrmannen Kåre Landfald. Ordet zen definieras av coachinriktningen som närvaro, medvetenhet, avslappnad vakenhet; leva i symbios med livet som öppnar och visar sig i kreativa och överraskande ögonblick.

Det finns en rad grundstenar inom Zen Coaching:

 1. Från brist till överflöd – att gå från att söka det vi tror oss behöva till att dela med sig av allt vi har att erbjuda.
 2. Kraften i nuet – den största känslan av kontakt, livlighet och den sanna kreativiteten finns när fokuset är på nuet.
 3. Medvetenhet – sann frihet är att se sig själv som medvetenhet med alla dess kvaliteter som acceptans, fred, kärlek, lycka och styrka.
 4. Det grundläggande – det vi ser som behov och begär är egentligen en del av att vara människa. Vi är det vi söker!
 5. Livet är ett ”Ja” – varje nej representeras av ett ja för ett behov eller en önskan. Inget behöver bli avvisat!
 6. Schakalenergi – människan är i grunden självisk och våldsam. Separation, ensamhet, misstro och rädsla är känslor som karakteriserar denna energi.
 7. Giraffenergi – i kontakt med våra känslor, behov och begär likväl som andras. Det finns ett fritt flöde av givande och tagande, och vi  firar existensen och bidrar till att berika livet.
 8. Grunden till känslorna – behov och begär som tillfredsställs eller inte.
 9. Självempati – söka kontakt med de djupare känslorna, behoven och begären inom oss.
 10. Empatisera (identifiera sig) med andra – se förbi dömande och klandrande uttryck för att se de underliggande orsakerna i känslor, behov och begär.
 11. Behov och strategier – behov och begär är positiva allmängilltiga kvaliteter som ligger i vår natur. Alla handlingar jobbar för att manifestera detta, både ”positiva” och ”negativa”.

Utbildningar finns i dagsläget i fem länder: Sverige, Danmark, Norge, Polen och Sydafrika. Det exakta upplägget i de olika länderna skiljer sig även om innehållet är detsamma. Kostnaden för själva utbildningen varierar väldigt mycket: allt från 8 300 SEK i Sydafrika till 37 000 SEK i Norge. Beroende på land kan det dessutom vara olika kursledare då det är två stycken som leder dessa. Vid varje tillfälle finns även fyra till fem assisterade ledare. Totalt sett handlar det om 19-20 dagar under loppet av cirka ett år. Tre huvudsakliga punkter lyfts fram som meningen Zen Coaching:

 1. Stötta i personlig utveckling
 2. Få förståelse och praktiska verktyg för att på ett framgångsrikt sätt stötta andra i deras utveckling
 3. Skapa och underhålla ett nätverk av coacher för gemensam glädje och stöd

För att få kalla sig Zen Coach finns vissa krav från grundarens sida. Om de inte följs är det fortfarande möjligt att säga att man inspirerats eller är utbildad i Zen Coaching.

All information är hämtad från zen-coaching.com.

Sharing is caring:

Elena Tronje

Har precis tagit studenten efter att ha läst det Naturvetenskapliga programmet med inriktning mot ledarskap. Intresset för ledarskap är stort och har jobbat som ledare för barngrupper inom gymnastik i sex år. Tycker att inställningen är en viktig faktor i en människas liv, vilket gör ordspråket "Det är vad du gör det till" centralt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial