Alla vill uppnå resultat

Av Monica Ivesköld

Alla vill uppnå resultat, en del fokuserar på målet, andra på vägen dit. Många är inte beredda att avstå något för att nå målet eller att överkomma hindren som stoppar dem.

Beroende på din personlighetstyp är du intresserad av olika effekter när det gäller att nå mål. Vissa människor fokuserar på delmål ofta i form av aktiviteter, andra på helheten. Några vill vara kreativa, andra vill skapa resultat oavsett kostnad.

Jag har coachat människor att nå mål och resultat i över 30 år. Som en del i detta, skapade jag en metod som jag kallar för MMM, som står för DröM-Mission-Mål. Om du utgår från dina drömmar skapar du högre motivation att lyckas. Genom att ta reda på din mission, hittar du källan som styr dig mot målet. Detta har bevisats under de år som jag coachat personer mot mål. I min bok ”FramgångsRIK & Lycklig” finns ett facit på hur du gör för att uppnå mål.

Du anar inte antalet gånger som jag hört folk säga ”jag vill ha en perfekt struktur”, ”jag önskar att jag hade tid över”, eller ”jag skulle vilja planera mer effektivt”. Att tänka tanken hjälper inte. Du måste eftersträva att nå målet, och precis som en elitidrottsman, måste du träna utan att ge upp. Målet hägrar kanske, men resan dit är fylld av strapatser och många försakelser. Jag har varit med om att deltagare, med min hjälp, har skapat en hållbar årsplanering för att sedan direkt förkasta den med orden ”jag blir stressad när jag ser vad jag har att göra” och hellre stoppar huvudet i sanden. Eller kan det vara så att de tycker att ett rörigt skrivbord signalerar en kreativ hjärna vilket mycket väl kan vara sant men förödande för tiden. Vi människor letar i snitt ett antal timmar varje vecka, tid som vi enkelt, genom att strukturera, kan använda till annat.

Med min hjälp kan varje person frigöra minst 2,5 timmar i veckan och snittet ligger på 6-9 timmar frigjord tid per vecka.

Själv har jag använt mina egna metoder och numera minskat min arbetsvecka till mindre än halvtid. Jag har visserligen skurit bort en del i min verksamhet men alla utbildningarna körs fortfarande, jag skriver dagligen ett antal timmar om dagen, har tre blogginlägg i veckan och syns i flera sociala medier varje dag. Det sista tar ca 2 timmar i veckan att förbereda och planera genom automatise­ringar och schemaläggning.

En del av mina deltagare på de kurser jag kör (idag erbjuder jag 27 onlinekurser), är inte alltid beredda att skapa förutsättningar för målet. Andra missar målet på grund av överladdning. Det går inte att söka jobb med en lapp i pannan som förkunnar ”Anställ mig – jag är desperat!”.

Varför lyckas vissa medan andra slutar halvvägs mot målet?
Jag är säker på att det är kopplat till personlighetstypen.

Om vi jämför med Psykogeometrin (som är en metod), kan vi konstatera att blå fyrkanter älskar att planera och strukturera. För dem är det en glädje att nå resultatet om detta handlar om struktur och planering. De vill verkligen skapa delmål och bocka av dessa, och frossar i listor som visar hur de lyckas. Fyrkanten organiserar ständigt människor och saker i omgivningen.

En röd triangel är målstyrd och når alltid målen. De förhandlar inte bort dessa. Allt de gör handlar om målgång, ofta kopplad till karriären. De älskar att fatta beslut som leder till mål, även för andra personer, är snabba med analyserna och tvekar sällan. Ibland kan de vara så målfokuserade att de trampar ner omgivningen.

Den gula cirkeln når målen om dessa är kopplade till att omgivningen mår bra. Som Sanktbernhardshundar med cognacskagge, räddar de alla, ibland på bekostnad av sig själva eller sina mål. De är känslosamma, duktiga kommunikatörer, ofta populära med överskott av empati och inriktade på att lösa problem för allt och alla med inriktning gruppen. De ser helheten och får energi av att andra människor lyckas.

Den lila krumeluren, slutligen, är enormt kreativ och uppfinner hjulet om och om igen. Tänker i andra banor än övriga personlighetstyper och låter hjärnan hoppa med ett skutt från A till Ö. De kan nå målet i sinnet men är inte alltid fokuserade på att leverera för att skapa resultat. Blir upphetsade av möjligheterna inte verkligheten och rusar gärna åstad och talar om sina nya idéer. Trivs i förändring och gillar utmaningar. Uppföljning, däremot, är inte deras starkaste sida och de tappar ofta intresset halvvägs mot mål.

Eftersom jag har arbetat med det personliga ledarskapet och med mål i 30 år har jag samlat på mig erfarenheterna ovan. De är klockrena och stämmer till 90 %. Därför är det viktigt att du tar reda på vilken personlighetstyp du är och strävar efter att nå målen utifrån ditt inre. Min metod MMM funkar på alla typer av personligheter.

 

I december lanserar Ariton Förlag boken ”Över mållinjen”, en antologi där 20 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter om målsättning. Monica Ivesköld medverkar med kapitlet ”Målsättning med metoden MMM”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

2 thoughts on “Alla vill uppnå resultat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.