Allt det där som du inte är

Av Michael Lindquist

Under större delen av sitt liv har Katinka Wallner inte existerat. Från en uppväxt med en tyrann till pappa, där hon lärde sig att synas men inte höras, till ett vuxenliv med skyddad identitet, på flykt från en våldsam man. Det tog åratal för henne att göra sig fri från den skam hon kände över det hon varit med om. Med boken Sluta skämmas och bli fri vill Katinka hjälpa andra att ta itu med deras egen skam.

Bakom fördragna gardiner
Katinka har i flera år arbetat som en själslig coach och hjälpt människor att komma över sin skam och sina problem, och bli fria.
– En coach, såsom jag är och sättet jag arbetar, handlar om att coacha fram en matchning mellan din kropp och din själ. Allt helt enkelt plocka bort allt det där som du inte är, som gör att du kan leva i sanning. Och leva både i hjärnan och i hjärtat, säger hon.

Men under många år var hennes arbete en lögn och en fasad. Hon hjälpte andra med att ta itu med sina problem, medan hon tryckte ner sina egna allt djupare.
– Ingen hade en aning om hur mitt liv såg ut egentligen. Jag var expert på att dölja vad som pågick. Jag levde ett dubbelliv där jag på dagarna var otroligt framgångsrik i mitt arbete, i mitt företag. Om kvällarna när jag kom hem till mitt barn, bakom fördragna gardiner, så levde jag ett helt annat liv, fullt av skräck, ensamhet och den allra djupaste skam, berättar hon.

Den fula ankungen
Hennes barndom dominerades av en temperamentsfull och alkoholiserad pappa, som utsatte henne för både fysisk och psykisk terror. Enligt honom var barnen bara något som störde honom och hans relation till mamman.

I världen utanför hemmet, så kände sig Katinka osäker och annorlunda med sin mörka hud och hår. Hon såg inte typiskt svensk ut och hon hade ett konstigt namn. När hon senare fick jobb som fotomodell blev hennes annorlunda utseende istället något bra och vackert.
– När jag plötsligt fick synas, när jag plötsligt fick höra att jag såg någonting ut, så blev det en del av en personlighet som jag utvecklade, som handlade om att här finns jag, och när jag är glad och när jag är vacker, så får jag lov att vara med.

Hon insåg däremot inte vad som egentligen pågick inuti henne, under modellivets yta av glamour och ständiga resor.
– Vagabondlivet passade mig perfekt. Jag förstod inte innerst inne att det handlade om en flykt, utan alla resor och allt flyttande från plats till plats, det trodde jag bara handlade om min äventyrlighet, säger hon.

Destruktiva relationer
Efter tio år som modell bestämde hon sig för att flytta hem till Sverige igen. Något år innan det, så hade hon fått en filmroll. Det var en poetisk kortfilm med mycket intensitet och känslor.
– Jag kände att detta var något helt gudomligt, att få lov att ta del av en sådan upplevelse. Men det var något annat som pågick också, parallellt. Jag inledde en relation med regissören och upplevde, för andra gången i mitt liv, hur en destruktiv relation kan se ut.

Redan under åren som fotomodell hade hon levt med en man som gjorde henne illa. Både den relationen och relationen med regissören slutade med att Katinka flydde.
– Jag förstod inte hur det fruktansvärda kunde hända mig, men jag var oerhört tacksam att jag hade styrkan att lämna en sådan relation direkt, säger hon.

Ett ingenting
Katinka var gravid i åttonde månaden när hon flydde. Hennes liv blev en mardröm, ständigt på resande fot från boende till boende, med skyddad identitet. Skräcken över att mannen skulle hitta henne tog över hennes liv totalt.
– Jag hade lämnat hem, vänner, grannar, bekanta, och så småningom även mina kunder i mitt företag. Jag var ett ingenting. Borta var all optimism och framtidstro, minns hon.

Hennes son föddes mitt i allt detta kaos, och han blev den enda strimman av hopp i hennes tillvaro. Under tio och ett halvt år levde dom på skyddad adress.
– Åren som följde var en galen flykt med mitt barn i ena handen och skräcken i den andra. Och jag gick in i isolering. Vänner jag litat på förrådde mig och lämnade ut uppgifter om var jag fanns. Släktingar jag litat på valde hans sida, trots att de aldrig träffat honom.

boxKatinka-325-244Skammen
Till slut, efter ännu ett av otaliga sammanbrott, insåg hon äntligen vad det var som trykte ner henne. Det var skammen. Den skam hon kände över allt hon varit med om, alla hemligheter hon bar på, som bara växt och växt under årens lopp. Allt inuti som inte dög gömde hon undan och mörkade.
– Det var först när jag kraschlandade på riktigt, var tvungen att lägga ner mitt företag, var tvungen att lämna mitt boende för att jag inte hade råd att betala det, var tvungen att släppa taget om den jag trodde att jag var, och helt enkelt bara vara Katinka. Det var först då mitt läkningsarbete kunde börja på allvar. Så jag skrev och jag läkte.

En dag i november 2013 ställde hon sig till slut upp på darrande ben och berättade sanningen om sitt liv inför en nätverksgrupp.
– Tårarna kom i ögonen, men också styrkan. Plötsligt var jag där till ett hundra procent. Utan roller, utan masker, utan spel. Utan att försöka vara duktig eller vara någon annan och utan att försöka bära andras reaktioner. Jag var ju jag. Jag hade rätten till mitt liv, säger Katinka.

Att ta av sig sin mask
Medan hon skrev, så började hon öppna upp sig mer och mer för andra människor. Hon vågade äntligen vara ärlig och bara vara sig själv. I och med det insåg hon också att hon var långt ifrån ensam om att skämmas över den man är.
– Det finns så mycket skam vi människor bär på. Fysisk skam. Psykisk skam. Kulturell skam. Sexuell skam. Nationell skam. Samhällelig skam. Ja, det finns hur mycket som helst, säger hon.

Även om det är sorgligt att tänka på att alla har något man skäms för inombords, så känner Katinka ändå en glädje i att man trots allt kan bli fri.
– När man vågar visa sig som man är. Vågar plocka bort alla de där yttre bitarna, alla de där som man inte är. Alla rollerna, alla maskerna, alla de här falska jag-personligheterna, som man har utvecklat som ett skydd. När man tar bort allt det och verkligen visar sig som man är, då är man också fri och då äger man sanningen om sitt liv. Och detta är något jag vill dela med mig av till hela världen.

Är du intresserad av att höra mer, klicka här: http://www.aritonforlag.se/katinka-wallner/

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.