Är vi rädda för att lyckas?

Av Cecilia Malmström

FramgångsfobiNina Jansdotter är beteendevetare, coach och föreläsare. Hon har också skrivit en rad böcker. Sist ut är ”Framgångsfobi”, en bok som tar upp rädslan för att lyckas.
– Jag skrev den här boken för att jag under mina år som karriärcoach har märkt att rädslan för framgång är lika vanlig som rädslan för att misslyckas, säger Nina.

Man kan ha framgång på olika arenor. De vanliga kategorierna är: ekonomi, jobb, hälsa, familj och vänner. Det är upp till en själv att välja vilken/vilka arenor man vill vara framgångsrik på. Beroende på vad du väljer, så finns det olika faktorer till rädslan för framgång. Det kan vara att man är född i en familj med negativ inställning till de som tjänar pengar. Då kan resultatet bli att skällsorden sitter kvar i bakhuvudet som en spärr, även fast man inte är medveten om det. Eller vågar du inte skaffa nya vänner för att dina gamla ska känna sig sårade.
– Ibland handlar det om att man inte vågar ta för sig. Man är rädd att ta på sig för stort uppdrag som man inte klarar, eller ännu värre; att man klarar det och sedan ska ge sig på ännu svårare uppdrag för att det förväntas mer av en, berättar Nina.

Ett annat problem är Jante-lagen. Enligt den ska man inte ta för sig för mycket eller stå ut från mängden, och skulle man göra det så börjar skitsnacket.
– Om det då går väldigt bra för en person, så känner den att man måste förstöra för sig själv, för att det ska gå bättre för andra. Eller så avstår man rampljuset för att man inte vill bli kritiskt granskad av alla, det är ju betydligt jobbigare än att vara en i mängden.

Där växer en annan rädsla fram: att bli lämnad. Det ligger i vår natur att vilja vara med i en flock, och när man gör något nytt är man rädd för att bli övergiven. Man är rädd för att ifall det går bra på jobbet, så måste någon annan ta smällen, till exempel ens vänner och familj. Det kan också röra sig om rädslan för att vänner ska bli avundsjuka.

Nina anser att framgångsfobi i många fall bottnar i dålig självkänsla. Ett exempel är när man får komplimanger för sin framgång, ger bortförklaringar som ”Äh, det var inte så svårt” eller ”Jag hade bara tur”. Det gör man för att man inte känner sig värd något eller att man ser sig själv som en ”bluff”. Därför är det viktigt att alltid jobba med sin självkänsla, för ju säkrare du är i dig själv, desto mer förstår du att du är värd allt du har – och mer!

Lider du av framgångsfobi så tycker Nina att du kan ställa några frågor till dig själv: Varför är du rädd för framgång? Hur visar det sig? Vad händer ifall du släpper rädslan, både negativt/positivt? Hur gör du för att släppa rädslan?

Här ger Nina Jansdotter några tips hur du övervinner framgångsfobin:

1. Är du rädd för att bli känd? Ta ett steg i taget så du vänjer dig vid att synas, då blir det inte lika skrämmande. Men var också realistisk, det krävs väldigt mycket för att bli riktigt känd.

2. Se dig själv som en förebild! Du inspirerar andra till att våga göra som du.

3. Det är viktigt att göra saker du tycker är roligt att göra. Tycker du det är kul så tar du lättare åt dig av komplimanger.

4. För att komma någonstans måste vi slänga bort Jante. Umgås med andra som struntar i Jante och som istället uppmuntrar dig till att lyckas.

5. Våga satsa på dina talanger! Många fokuserar på att bli bättre på sina svaga punkter istället för att utveckla det de är bra på.

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.