Att leva modigt

Av Agneta Oreheim

Agneta Oreheim-267-267Vad är egentligen mod? Vad innebär det att leva utan rädsla? Det engelska ordet för mod – courage – härrör från samma stam som det franska ordet för hjärta – coeur. Intressant nog finns här en koppling mellan att vara modig och ha kontakt med sitt hjärta.

Precis som vårt fysiska hjärta pumpar blod och ger liv till alla våra organ, så fungerar vårt mod, vår vilja att agera och utmana våra rädslor, som något mycket vitaliserande och livgivande för oss.

Motsatsen till kärlek är inte hat utan rädsla, Och rädslan uppstår när vi tappat kontakten med vårt hjärta, när vi inte lyssnar till det längre. Den inre tomhet som så många människor upplever i dessa tider avslöjar i hur liten grad vi låter hjärtat leda oss. Inre apati leder snabbt till yttre apati – feghet, karaktärslöshet och kommentarer som ”jag vill inte bli inblandad”…

Att våga agera trots rädslan, trots förtvivlan kan vi bara göra om vi är i kontakt med vårt hjärta. Och då blir vi var och en  på vårt eget sätt ”rebeller”. Då trotsar vi samhället, opinionen, konventioner, orättvisor, likgiltighet etc. precis som många hjältar och hjältinnor  gjort genom historien. På det sättet glömmer vi oss själva och vågar agera för ”sakens” eller idealens skull, på grund av att vi inom oss känner att vi ”måste” göra det, nästan som om vi drivs av ett kall. Vi kan inte annat.

Författaren Walter Liebendörfer skriver i boken ”Den lärande människan” om sociologiska undersökningar –  genomförda i både europeiska och utomeuropeisk länder – angående förändringar i livsattityden hos den uppväxande generationen. Man har lyckats urskilja tre grupper av människor.

Yttrevärldsmänniskor söker status och inflytande som det primära. De vill gärna synas, strävar efter att bo i ”rätt” område, äga ”rätt” bil, att ha ”duktiga” barn etc. Kännetecknande för dem är materialistiska värderingar.

Livsuppehållare kallas den andra gruppen och beskrivs som människor som hankar sig fram och ofta sliter hårt i ett arbete utan utsikt till karriär. Här söker man framförallt trygghet och stabilitet.

Inrevärldsmänniskor är den tredje gruppen. Dessa vill framförallt göra sådant som känns meningsfullt. De är ofta andliga sökare och mycket intresserade av livsåskådningsfrågor.

”Individuell frihet värderas högt liksom möjligheten att göra olika saker i livet. De är inte heller rädda för förändringar – de ser förändringar snarare som utmaningar än som hot. De är risktagare och kan vara ganska äventyrliga. Vidare har de många intressen och ett brett perspektiv i många frågor där de tar ställning självständigt”

Personligen tycker jag att det är intressant att inrevärldsmänniskorna enligt undersökningarna tenderar att bli fler och fler. Det jag tror att denna grupp har gemensamt, i kontrast till de två andra grupperna är en stark självrespekt som ger dem modet att våga stå upp för sig själva. De har med andra ord svårare för att förråda sig själva.

Men innan vi likt ”inrevärldsmänniskorna” har kommit så långt, har vi varit tvungna att ta en fight med våra inre drakar och demoner. Vi har varit tvungna att utmana oss själva. Och för att komma ur rädslans grepp är det viktigt att se lite närmare på den och inse att det egentligen inte är rädslan i sig som är problemet utan hur vi förhåller oss till den.

 

Utdrag ur boken ”Att leva i glädje” av Agneta Oreheim

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

One thought on “Att leva modigt

 • 2016/03/16 kl. 21:54
  Permalink

  Hej! 
  Går i nian nu och imorgon har jag svenska nationella i tre timmar. Uppgiften är att skriva en uppsats, och allt vi elever vet är att temat är mod. Själv är jag en person som gillar att skriva och gör det då och då när jag inte har något att göra. Just därför är det extra viktigt för mig att provet imorgon går som jag har tänkt mig. Det förklarar nog varför jag härjar runt på nätet en sen och mörk kväll som denna, och försöker hitta tips inför imorgon och till råga på allt försöker hitta ”smarta ord och begrepp”. 
  Nu när jag har hittat din sida har jag nog inget att oroa mig inför provet då du inte kunde ha förklarat bättre vad mod innebär. Men tror inte att texten bara hjälpte mig med fakta inför provet, utan också inre vägledning. Tack för detta!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.