Att vara sin egna ledare

Av Dominique NVC Costa

Det börjar redan från embryostadiet, små, små intryck som formar oss. Försvarslös utan rannsakande intellekt präglas det uppväxande livet av ljud, blodtryck, näring och Moderns emotioner. Sedan präglas vi ännu mer. Så hur hittar vi tillbaka till vår kärna?

Dominique-Queen-of-PassionAtt vara sin egna ledare – ja, och för det krävs självkännedom. Och det erfodras ett seende bak i sina släktled – för vi påverkas troligtvis både av våra gener som av vår socila uppväxt.

Vi får syna mönstrena.
Vi må förstå samspelet i vår första uppväxtmiljö. Finner vi några likheter med våra reaktioner med föräldrarnas eller de vi vuxit upp med? Har vi lärt oss – präglats att reagera på ett visst sätt? Om vi synar mönstrena – så ser vi när vi börjar repetera vår familjs eller närkulturs beteenden. Då är det dags att sätta ner foten – andas djupt – och att syna och ifrågasätta läget.

Här är förslag på frågor vi kan ställa oss då:

  1. Om jag inte vore ett arv och en produkt av min uppväxt – hade jag reagerat så här då?
  2. Har jag präglats att tycka så här?
  3. Har jag jämfört med andra kulturer och åsikter?
  4. Vill jag vara en formad individ eller vill jag hitta min inre sanning?
  5. Vad vinner jag på att acceptera utan att ifrågasätta?
  6. Vad vinner jag på att ifrågasätta?
  7. Är jag beredd att lägga ner tid att skapa fram mitt bästa jag?

Aktivera Ditt psykes olika delar

När vi tagit ställning till hur vi vill styra upp vårt liv – så handlar det om att koppla upp oss till våra olika delar i psyket.

  • Grundjaget
  • Det Undermedvetna
  • Det Övermedvetna

Grundjaget
– är där Du aktivt tar kommandot och drar riktlinjerna.

Det Undermedveta
– arbetar man på att etablera kontakt med – så man finner sina triggerpunkter – och de djupaste drifterna och präglingarna.

Det Övermedvetna
– här har vi Skattkammaren – och själva plattformen till intuition, inspiration, sjätte sinnet, det sk kollektiva undermedvetna, telepati och all världens/universums lagrade kunskap…

Ja och för att aktivera dessa tre – och förädlas så krävs introperspektion (att reflektera inåt) likväl som att gå utanför sig själv och se på sina reaktioner. Och sedan vidare att studera andra, och att reflektera med andra i sina resor – och att ge varandra förtroenden och ärlig feedback. Det krävs förtroende och tillit – och alla är inte redo. Många gömmer sig bakom roller, masker och klyschor. Bra och stimulerande träning är att börja med de som är mera ”sig själva”. (Kopior finns det ändå gott om – och de lär inte försvinna. ;-). )

Ja – här har vi då börjat vårt inre ledarskap.

Vilket är en lång resa – en ständigt pågående process. Vi har valt om vi tar det som vi blivit serverade – eller om vi vill syna och skapa nytt.

Utmaningar
Och utifrån det så går vi ut i livet mot nya utmaningar – och medvetna att vi alltid bär ansvaret för våra  egna val. Det är berikande att ta del av andras berättelser och att ha positiva förebilder, och för all del: en del varnande exempel. Ett gott nätverk med uppmuntrande och kloka själar är viktigt – och att sätta tydliga gränser. Det gäller att kunna tacka nej till det och dem som får oss att tappa energi. Men väl även att syna, varför de får oss att reagera så?

Ibland kan det vara som författaren Johan Wretman lär:

”Att bakom de största motstånden  – finns den största potentialen”.

Så samtidigt – den Du väljer bort – kan även vara Din bäste lärare. Det är en skör lina – en balansakt att välja rätt och ett fruktsamt umgänge.

Ingen ledare i krig blir stärkt av halta soldater i stridens hetta – men den halte kanske kan finna en annan t.ex adminstrativ uppgift – där den kanske kan skina? Det gäller att se på oss själva och våra medmännsikor när de är på rätt plats.

Börjar vi titta mer,  öppna upp vårt seende – såväl i den inre världen som i den yttre så ser vi vart vi går – och hur vi leder oss själva och andra – för det värsta som kan hända – och har bevisligen hänt (se många religioner) är att en blind leder en blind. 🙂

Det jag väljer idag skapar min morgondags verklighet. Så det gäller att få till ett bra ledarskap- 🙂

 

Nå – Är Du en bra chef?

Genuin – eller toppstyrd?

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.