Betydelsen av att ge utan att ha krav på att få

Av Carin Andrén

Terron Musgrove är certifierad coach och brukar tala mycket om hur viktigt det är att vi ger till andra människor, utan krav på att få något tillbaka. Det kan gälla en så enkel sak som att hålla upp en dörr för någon eller att ringa till någon och höra hur de mår. I andra fall kan det vara fråga om större projekt som till exempel att organisera en hel hjälporganisation. Terron Musgrove vet av egen erfarenhet att när man är stressad så ser man inte människorna som man har omkring sig, vad de behöver hjälp med. Han slår fast följande:
–Det är en av mina grundläggande principer i livet. Man kan alltid ge till andra människor. Man behöver inte ha någon baktanke eller något som helst krav på att få något tillbaka. När man verkligen är genuin i den känslan så uppstår någonting som faktiskt gör att man får något ändå. Det är en fantastisk känsla att kunna göra det.

Feedback
Terron Musgrove har börjat komma ut med sin egen livshistoria och har fått god respons så här långt. Det har varit lite jobbigt, tycker han för han vet ju inte hur folk ska reagera. Nu bryr han sig inte så mycket längre.
– Nu händer det att folk hör av sig till mig när de lyssnat till mig eller sett ett inlägg och det fanns en sak i det som de fastnat för och som har gjort att de har kommit vidare. Jag förstår den där speciella känslan som de beskriver, när man känner att man tagit ett steg framåt. Jag märker att jag får mycket tillbaka när jag delar med mig av mina egna erfarenheter.

Att vara närvarande
Terron Musgrove säger att det gäller att vara närvarande, bara se saker som de är just då. När vi befinner oss i ekorrhjulet i vår stress så är vi inte lika närvarande och ser inte alltid människorna omkring oss.
– Jag kommer ihåg en episod i livsmedelsaffären för några år sedan. Jag skulle betala i kassan och upptäckte att jag hade två kronor för lite med mig. Då öppnar kunden bakom mig i kön plånboken och säger att hon tar det. För henne verkade det inte vara något men för mig betydde det mycket. Hon var närvarande och såg människorna omkring sig trots att hon var mitt uppe i sin hektiska vardag.

Obegränsad rikedom
Han ber oss tänka oss in i situationen där vi har allt vi behöver och hur mycket pengar som helst. Vi kan köpa allt som vi vill ha. Vad skulle fylla vårt liv med glädje och en känsla av mening?
– Då börjar du troligen ge till andra människor, du engagerar dig i olika välgörenhetsprojekt eller sätter ihop egna projekt där du hjälper människor att börja tro på sig själva eller se sig själva i ett annat ljus, hjälper människor att förverkliga sig själva. Du behöver inte få något tillbaka för du har redan de ekonomiska resurserna. Det enda du vill ha är känslan av att ha hjälpt någon.

Givande som kan förlänga livet
Det finns situationer i livet då människor får besked om att de inte har så lång tid kvar att leva. En svår sjukdom är på väg att slå ut dem. Om de då får rådet att gå ut och göra gott, engagera sig så får de energi bara av att ge. Enligt Terron Musgrove så finns det evidens på att de kan förlänga sina liv. De lever kanske fyra år istället för två.
– Det är kraften i att ge. Människor mår bra av att ge och vi behöver inte ha ett överflöd för att kunna göra det. I den situation som jag är i just nu så vill jag ge och du kan också göra det.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.