Bli mer kreativ – Låt din intelligens ha roligt!

Av Ulf Winroth

Kreativitet har alltid setts som en beundransvärd förmåga eller egenskap. De flesta av oss ser upp till uppfinnare, entreprenörer, konstnärer och andra människor som vi tycker är kreativa. Många går omkring med en önskan om att få leva mer kreativt, få utveckla och skapa nya idéer och saker.

Min erfarenhet är att vi alla kan lära oss att bli mer kreativa, att vi kan lära oss använda vår kreativitet oavsett var i livet vi befinner oss och oavsett vad vi gör som yrke eller i vardagen.

Vad är kreativitet?

När känner du dig mest kreativ? Vilken känsla har du i kroppen då? Vad är det du gör?

Creativity is intelligence having FUN!” – Albert Einstein.

Detta citat som sägs tillhöra Albert Einstein säger rätt mycket om vad kreativitet handlar om. Kreativitet handlar om lustfyllt och roligt skapande i någon form där vi får uttrycka och använda våra specifika förmågor, intellekt och intelligens.

Jag ser att det finns ett antal förutsättningar eller faktorer som påverkar våra möjligheter att vara kreativa:

1      Vår sinnesstämning – Det är lätt att vara kreativ om man är glad, tillfreds, motiverad och lustfylld och svårt om man är stressad, ledsen eller arg.

2      Hur mycket vi har tränat vår förmåga att använda vår hjärna för kreativt arbete

3      Vår förmåga att mentalt gå utanför våra vanliga ramar och gränser

4      Den yttre fysiska miljön

5      Yttre förutsättning som tid, organisatoriska frihetsgrader och pengar

6      Ett stort mått av lekfullhet och barnslighet är aldrig fel

För mig handlar kreativitet om förmågan att genom att använda en större del av vår hjärna, skapa något större än vad vi själva trodde var möjligt, skapa något nytt, använda associativt tänkande och kunna bryta våra egna uppsatta begränsningar och ramar.

En viktig del för att uppnå detta är att mer aktivt använda vår höger hjärnhalva. Vår höger hjärnhalva är fantastisk på att visualisera, skapa “sinnesuttryck” och föreställningar eller om du så vill fantasier vilket inte vår logiskt orienterade vänster hjärnhalva kan.

Att visualisera, skapa mentala bilder och flöden är för mig personligen viktiga ingredienser för att känna mig kreativ, oavsett om det handlar om att skriva en text, analysera en organisations inre samband eller skapa en meditation.

Ett sätt att få tillgång till den högra hjärnhalvan är att försätta sig i ett annat medvetenhetstillstånd än vi är normalt när vi tar in omvärlden med våra 5 sinnen. Ett medvetenhetstillstånd där du har möjligheten att se på ett problem ur ett helt annat perspektiv, tänka associativt, där ett plus ett inte nödvändigtvis behöver bli två utan det kan bli både tre och sex (nu får ni tänka lite barnsligt kreativt för att förstå vad jag menar).

Det medvetenhetstillstånd jag pratar om är alfanivån. Det är en nivå där vår hjärna går på en frekvens som ligger mellan ca sju och fjorton hertz. Det är här vi dagdrömmer, mediterar, är i flow. Att vara i flow betyder i korthet att du gör något enkelt och gärna repetitivt som t.ex. springa, diska eller skriva där du hamnar i en känsla av flöde där du inte har någon uppfattning om tid och rum.

Du har också säkert själv varit med om att du har kommit på mycket goda idéer och intressanta tankar just när du håller på att somna? Detta beror på att just då är du i alfa. Nackdelen med att få dessa tankar när du håller på att somna är att du sällan kommer ihåg dem när du vaknar. Så ett kort tips är att du ser till att ha ett lite block vid sängen så att du kan skriva ner idéerna när de dyker upp.

Så låt mig ge ett praktiskt exempel på hur jag använder alfa för att vara kreativ.

Kreativitet
Något jag älskar att göra är att leda workshops. Workshops som jag får bygga upp, gestalta och genomföra i en kreativ process. Desto friare tyglar jag får desto bättre mår jag i, desto mer kreativ kan jag vara i att skapa workshopen. Så det optimala för mig är att jag får en frågeställning som gruppen ska jobba med, en tidsram och en tillräckligt stor påse pengar. Det vill säga stora frihetsgrader.

När jag har fått frågeställningen så slappnar jag av och går ner i alfa och ställer lite frågor till mig själv. Till exempel “Hur kan jag skapa ett upplägg för workshopen som skapar ökad medvetenhet om frågan, skapar förutsättningar för ett bra resultat men också är roliga och energigivande”?

Sedan låter jag tankarna vandra som bilder utan att egentligen försöka styra dem. Antingen dyker något upp rätt snabbt eller så får jag gå ett tag medan hjärnan får jobba i bakgrunden.

Jag vill inte styra resultatet av workshopen men väl skapa möjligheter för gruppen att vara produktiva och kreativa under själva arbetet. Det som brukar komma till mig är bilder eller rena idéer som börjar svara upp mot de frågor jag ställde till mig själv. Efterhand med både mentalt och praktiskt jobb så kan jag bygga upp förutsättningarna för workshopens genomförande. Detta är en av mina kreativa processer.

Träna upp kreativiteten!

Så hur kan vi träna vår egen kreativitet?

En viktig träning för oss vuxna är att tillåta oss vara barnsliga. Det finns inga som är så kreativa som små barn. Att leka, att vara mentalt gränslös är något barn är experter på och de flesta vuxna nybörjare på. En orsak till att de är så kreativa är att de fram till sexårsåldern är så mycket i alfa.

Om du tycker det känns fånigt att vara barnslig så prova att tänka om, utmana dig själv. Känslan av “fånighet” är en norm som är värd att brytas. Om du inte vågar träna och leka när någon ser så gör det antingen i ensamhet eller tillsammans med barn. Vi vuxna får konstigt nog leka med barn men inte med varandra.

Förslag på övningar:

     Gör varje dag något du tycker är roligt, något som du brinner för, något som utmanar dig själv intellektuellt och/eller fysiskt.

     Sjung nonsenssånger. Hitta på texten medan du sjunger. Att sjunga eller nynna är alltid bra.

     Dansa till bra musik samtidigt som du blundar. Föreställ dig hur musiken skulle se ut om den hade färg och form. Med lite träning så blir det en härlig upplevelse att ha musiken kring dig i både ljud och bild.

     Skriv i 10 min utan att lyfta pennan. Skriv vad som helst som faller dig in men du får inte pausa.

     Tillåt dig dagdrömma. Visualisera bilder, historier eller dina framtidsdrömmar.

     Meditera och visualisera en lugn och rofylld plats. Föreställ dig den med alla dina sinnen. Desto mer detaljrik du kan göra den med din fantasi desto bättre.

     Gå på kurs där du tränar att göra något kreativt, måla, teckna, dreja är klassiker.

Lägg Alberts ord på minnet! Ha roligt! Lek! Våga misslyckas med ett skratt och en tår!

 

Om Ulf Winroth
Mångsysslarande beteendevetare och entreprenör. Diplomerad förändringsledare på gestaltisk grund. Instruktör inom Silva UltraMind ESP. Aspirerande barnboksförfattare.

Har ett förflutet som beteendevetare inom IT- och verksamhetsutveckling. Arbetar idag gärna med kreativa processer som workshops- och förändringsledare när jag inte lär andra att utveckla sin egen kreativa förmåga och intuition.

 

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.