BMS -Bemästringsstrategier

Av Berta Bogar

BertaI synonymordboken står det att bemästra betyder:
Övervinna, tygla, kuva, betvinga, göra våld på, en nyans av behärska; få makt med, få bukt med, rå med, (vard.) klara.

BMS är strategier vi människor använder för att bemästra situationer som uppstår i livet som går fel eller inte fungerar. Ibland blir det inte som det var tänkt eller planerat. Eller som det ska eller alltid har blivit/varit. I allas våra liv uppstår det ofta situationer som vi inte kan bemästra eller som går fel; som kan uppstå av allt möjligt där känslor och tankar oftast är eller blir en del av det. Stress, sjukdom, både inre och yttre omständigheter får oss ur balans. Det är oftast det oväntade, en biverkan av något annat eller oönskade förändringar som orsakar allehanda problem och bekymmer. Då tar vi till olika bemästringsstrategier för att ändra situationen till det vi önskar.

Ibland kan detta även innebära att släppa kontrollen och bara låta situationen lösa sig själv och då blir det också en bemästringsstrategi. Avsiktligt låter man bli att agera och träder inte in med kontroll eller styrning på något sätt utan låter bara saker och ting ha sin gång. En del kallar det ”Let go and let God”, och låter Gud, universum, änglar eller andra krafter hjälpa till istället. För att få situationen löst.

Från vaggan till graven lär vi oss att använda massor av bemästringsstrategier för att fungera och för att få situationer i vår omgivning att fungera så som vi önskar. Ibland lyckas vi, ibland inte. När vi inte lyckas får vi börja om igen för att hantera den situation vi hamnat i eller inte kommer ur.

De mest grundläggande bemästringsstrategierna lär vi oss automatiskt, vi tvingas att lära oss en del och ytterligare andra lär vi oss själva eller genom andra, medvetet eller inte.

Jag blev intresserad av att lära mig hantera dessa BMS medvetet när jag sökte hjälp för min dotter som blev sjuk och fick biverkningar av svininfluensavaccinet hösten 2009. Efter två och ett halvt års kämpande kom vi till en barnpsykiater som frågade oss hur vi hanterade vardagssituationerna hemma. Min dotter hade många biverkningar och bland alla biverkningar hon fick så svimmade hon väldigt ofta, från fem till sex gånger om dagen upp till ett trettiotal gånger om dagen, när det var som värst. Och situationen var stundtals kaotisk.

Vi försökte hantera de svåra situationerna. Men det vi inte visste då var att vi höll på med olika bemästringsstrategier. Vi använde olika strategier för att hon inte skulle svimma. Så hade vi även gjort med alla andra biverkningar hon hade fått av sprutan, vi försökte hitta på olika bemästringsstrategier för att underlätta och förbättra, klara av det kaos som växte till sig omkring oss p.g.a. den vanmakt och handlingsförlamning som omslöt oss i samband med myndighetskontakterna när vi inte fick hjälp någonstans.

För att orka med den tuffa vardagen med alla bekymmer och besvär utan hjälp från andra försökte jag ändå hålla mig uppe. Jag pratade med andra människor för att inte gå under och för att orka fortsätta leva. På Facebook fick jag nya vänner och gick med i olika grupper. Tack vare det kunde jag ha något annat än sjukdom och ansvar och jobbsökning att tänka på. Men när jag sedan i höstas (2012) förlorade min bil, när bildörren blev stulen(faktiskt!) på min bil och jag fick småpengar för bilen från försäkringsbolaget, blev jag alldeles tom inuti. Samtidigt hände det något oförklarligt inom mig och jag kände det som om bilförlusten var ett tecken att starta något nytt. Jag behövde bemästra den hemska situationen på något sätt. Inte nog med att vi kämpade med sjukdomen utan nu blev jag utan bil också! Jag blev arg men tänkte att jag måste vända detta till något bra istället! Jag hade märkt att när jag tänkte positivt så mådde vi faktiskt bättre! I den andan startade jag då facebookgruppen BMS-Bemästringsstrategier.

Jag ville ha en sida på Facebook där jag och mina vänner kunde hjälpas åt, se hur andra hittade egna lösningar på jobbiga situationer i livet. Och med ett skämt, ett bra tips, ett gott skratt eller en framtidsvision kunde man få något annat att tänka på eller kanske rent av lösa sin tillfälliga situation under tiden! Och genom att andra också kunde göra olika inlägg i gruppen BMS och dela med sig av sina tips till omvärlden (alla i gruppen) kunde vi hjälpas åt! Och på så sätt kunde vi se hur alla bemästrar sitt liv i olika situationer och inom olika vitt skilda områden! Det började så och detta fortsätter vi med än idag. Vi lägger in tips på hur vi och andra kan bemästra olika strategier för att förenkla och förbättra livet för oss och andra i gruppen samt visar genom exempel på hur det ser ut i världen och för alla andra.

Tanken på bemästringsstrategier kom till mig/oss när vi blev tvungna att ta itu med vår svåra situation på ett mer praktiskt och medvetet sätt. Frågan är om man kan använda det tankesättet till annat i livet? På ett positivt sätt? Jag tror att man kan göra det bäst om man gör det på ett positivt sätt. Men om man går för långt i olika bemästringsstrategier finns även risken för att man ”inte ser träden för skogen”! Det är bra att bemästra det vi behöver men svårigheten ligger nog i att stanna upp i situationen och ta reda på;

VEM – behöver använda bemästringsstrategin? VEM behöver bemästra(s)?

VAD – behöver bemästras?

HUR – behöver bemästringsstrategin användas? HUR ska man gå tillväga?

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.