Coach – ett roligt och utvecklande yrke

Av Nina Jansdotter

PageLines- SusanneMalm.jpgAtt bli coach och ha det som heltidsyrke är många människors dröm, vilket är lätt att förstå. Det är intressant och roligt att hjälpa människor att växa både yrkesmässigt och på det personliga planet . Anledningarna till att man vill bli coach skiftar från person till person men ofta är kärnan i valet att man just vill använda sin egen erfarenhet till att hjälpa andra människor med personlig utveckling. Till oss kommer man av två olika anledningar menar Susanne Malm från Coachutbildning Sverige AB.
– En del vill bli coach för att man efter en lång karriär känner att man vill använda sin yrkeserfarenhet och livsklokhet på ett nytt sätt. Man vill vara till nytta för andra människor i en ny roll och man brinner för förändringsprocesser. Andra vill bli coacher då man har en yrkesroll där man behöver coachverktygen för att vara tids- och kostnadseffektiv. Ofta är de som väljer att utbilda sig hos oss på Coachutbildning Sverige lite äldre, med lång yrkeserfarenhet.

Hur kommer det sig att du valde att bli coach?
Jag hade arbetat som säljare och småföretagare i hela mitt yrkesverksamma liv. När jag fick chansen att ta utbildningen fick jag äntligen använda mig av allt i min spretiga karriärväg vilket var tillfredsställande.

Vem passar som coach?
Den som har förmågan att lyssna och känna in en annan person eller grupp, är nyfiken och dessutom har en stark vilja att följa och stötta i förändring.
– Coachbegreppet är fritt att använda för den som vill och det gör att definitionen kan bli helt utefter den som använder sig av det. Vill man arbeta som certifierad coach enligt ICF, International Coach Federations standard däremot så behöver man en yrkesutbildning och en personlighet som passar coachrollen fortsätter Susanne Malm.

Vad ska man i så fall tänka på när man väljer utbildning?
– Sök efter en leverantör av utbildning där du känner förtroende och har personkemi. Ta referenser och prata med människor i branschen. Kolla ekonomin på din skola så att du inte står med en halv utbildning. Är skolan ackrediterad av ICF förenklar det för dig när du ansöker om certifiering hos ICF lägger hon till. En certifiering är enligt henne visserligen inte ett måste men det kan vara avgörande när du söker coachuppdrag i Sverige och utomlands. Det är en kvalitetssäkring för din coachklient och du kan ha stor hjälp av den marknadsföring branschorganisationen utför.

Det finns plats för fler coacher i framtiden
Susanne tror att det i framtiden kommer att utbildas fler interncoacher inom företag och organisationer. Branschen är långt ifrån mättad, många företag använder ännu inte coacher internt men har en ambition att ha ett coachande förhållningssätt. Man kommer att tydligare dela in coachbranschen i nischer på samma sätt som man nischat begreppet ”konsult”. Exempel kan vara interncoach, lärarcoach, säkerhetscoach. Idag är det vanligt att man inom näringslivet tar in coacher utifrån men Susanne tror att man i framtiden går mer mot att utbilda sin personal i coachkompetensen eftersom det blir än mer tids- och kostnadseffektivt. Det finns för och nackdelar med att anlita en coach externt och att ha kompetensen internt enligt henne.
– Att anlita en frilanscoach innebär en frihet och en viss distans vilket kan vara skönt när känsliga ämnen ska i process. Fördelen med att ha internt utbildade ICF-coacher är att kompetensen stannar inom företaget vilket förenklar i processerna och gör det enklare vid implementering. Att utbilda interna coacher kan vara en investering i sin personal och kan göra att man får behålla kompetent och lojal arbetskraft.

Inom vilka branscher tror du att kommer att bli vanligast med coacher ?
– Jag tror att många yrkesgrupper kommer att komplettera sin akademiska examen med en coachutbildning för att ytterligare kunna använda sin kompetens dynamiskt. Exempel på det ser vi redan där psykologer, socionomer, lärare, läkare och personalvetare tar en coachutbildning för att bli starkare i sin yrkesroll, avslutar Susanne Malm entusiastiskt.

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.