Coachande ledarskap för den ideella sektorn

BrinnaAv Lisa Moraeus

I september förra året kom jag ut med boken Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation. Den är en guide i att hitta sitt eget ledarskap, att hantera alla utmaningar som ledarskapet innebär och att välja hur du vill vara som ledare.

Bokens upplägg
Boken är uppdelad i fyra delar. Först kommer det personliga ledarskapet. Vem är du och hur kan du leda utifrån dina förutsättningar och dina värderingar? Hur ska det märkas i organisationen att det är just du som är ledare?

Den andra delen i boken handlar om delat ledarskap, något som är vanligt i många ideella organisationer. Hur lyfter ni fram varandras styrkor snarare än att trampa varandra på tårna? Hur skapar ni en relation som ni kan luta er mot, som kan påverka organisationen positivt på ett sätt som ni som enskilda personer inte kan?

Den tredje delen i min bok handlar om att leda en grupp, att förstå gruppens utveckling och att skapa ett bra klimat i gruppen. Den fjärde handlar om att leda eldsjälar, om de särskilda förhållanden som råder i en ideell organisation.

Min röda tråd
Det brukar ju heta att det är viktigt att hitta den röda tråden i det du gör. I så fall har jag haft två röda trådar i arbetet med boken. Den ena är min coachutbildning och min verksamhet som coach. Den andra är min bakgrund i ideell sektor.

Det faktum att jag är coach gör att boken handlar lika mycket om personlig utveckling som om ledarutveckling. Jag har två utbildningar i coaching. Den ena heter Co-Active Coaching och den andra Organization and Relationship Systems Coaching

Det innebär att jag är utbildad både i att coacha individer och att coacha grupper och relationer. Jag vet hur du som individ kan hitta dina egna värderingar och stärka din egen motivation – och hur du som ledare kan stödja dem du leder i att göra sin personliga resa. Jag vet också hur grupper och relationer fungerar, hur du som ledare kan bli bättre på att lyssna på gruppens röst och stötta gruppens utveckling – som grupp, inte bara som ett antal enskilda individer. Alla dessa insikter har påverkat boken.

Min andra röda tråd handlar om att göra skillnad och förändra världen. Jag har en bakgrund som styrelseledamot i  Amnesty International. Jag brinner för mänskliga rättigheter och jag vet att alla människor kan göra skillnad. På köpet har jag fått insikt i hur ideella organisationer fungerar. Under de senaste åren har jag utbildat och coachat ledare inom ideell verksamhet och fått ännu fler pusselbitar till de utmaningar och särskilda förutsättningar som råder där.

Ledarskap i ideella organisationer
Som ledare i en ideell organisation har du bara ett styrmedel: du behöver se till att de som engagerar sig verkligen kan göra skillnad. Det är det som medlemmarna motiveras av. Den dag som medlemmarna känner att de kan göra större skillnad i någon annan organisation så vänder de i dörren. Utan uppsägningstid.

Det finns andra särskilda utmaningar i ideella organisationer jämfört med offentlig eller privat verksamhet. Ofta har de du leder väldigt olika villkor: några är anställda, andra arvoderade på hel- eller deltid och de allra flesta arbetar helt ideellt. Hur ska du leda en grupp där människor har så olika förutsättningar?

Det finns mycket att hämta i boken även för dig som inte är verksam inom ideell sektor, eller ens är ledare. Vi behöver alla fundera över hur vi håller vår låga brinnande utan att bränna ut oss. De delar som handlar om det som ”sitter i väggarna” i organisationer och om hur vi skapar en positiv kultur i en grupp är också värdefulla för vem som helst.

Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation är uppskattad av läsarna och har fått bra recensioner i bland annat Amnesty Press och tidningen Chef. Om några veckor kommer en intervju med mig i Chefstidningen som har just ideellt ledarskap som tema för nästa nummer.

Jag vill bidra till att ledare i ideell verksamhet kliver ut i ljuset, tar sig själva och ledarskapet på allvar och tillåter sig att växa genom den utmaning som rollen innebär. Jag vill bidra till ett samtal om vilket ledarskap vi vill ha och till att ledare får bättre stöd. Den ideella sektorn behöver ledare som använder sitt ledarskap till att göra skillnad på allvar.

 

LLisa Moraeusisa Moraeus är certifierad Co-Active Coach (CPCC) och författare till boken ”Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation”. Hon driver företaget Room for us som inspirerar, coachar och utbildar ledare som vill växa i sitt ledarskap och leda utifrån sina värderingar.

 

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.