De största CV-trenderna just nu

Av Mihaela Olsson

LinusI en intervju med karriärrådgivaren Linus Zackrisson diskuterar Nina Jansdotter om vilka trender i utformandet av ett CV som kan skönjas idag samt hur ett CV kan fås att sticka ut ur mängden. Många arbetssökande upplever svårigheter i att skriva ett adekvat CV och anledningen till dessa svårigheter stavas enligt Linus Zackrisson Jante, att vi skyggar för och känner oss obekväma med att framhäva vår kompetens, våra unika kvalitéer och våra framtida karriärplaner. Det bär helt enkelt emot att få berätta hur duktiga vi är och det faktum att ett CV måste göras enligt vissa regler skapar också ångest hos många människor. Arbetet med ett CV underlättas dock avsevärt om vi kan grundreglerna i hur det bör vara utformat och om vi vet vilka saker vi bör ta med alternativt exkludera ur ett CV.

Linus Zackrisson lyfter fram följande aktuella trender i hur man skriver ett CV:

 1. Våra CV:n blir mer och mer grafiskt genomarbetade. De är ofta gjorda inte bara i ett enkelt ordbehandlingsprogram, utan också bearbetade i InDesign. Det är färger, linjer, skuggade rutor och foton som många arbetssökande laborerar med, som ett sätt att få sitt dokument att sticka ut ur mängden. Ett snyggt CV bidrar till helhetsintrycket, men det är fortfarande dina erfarenheter och dina meriter som avgör om du får jobbet eller inte. Rädslan för att arbetsgivare och rekryterare inte skulle gå genom alla CV: n är enligt Linus Zackrisson obefogad. Arbetsgivare bemödar ofta sig med att läsa genom alla inskickade CV: n dels därför att de vill hitta den bästa kandidaten för den utannonserade tjänsten, dels därför att de respekterar det antal timmar som arbetssökande lagt ner på att utforma ett bra CV.
 1. Våra CV:n blir mer och mer kopplade till nätet. Många arbetssökande har börjat infoga länkar till sina profiler på LinkedIn, sina presentationer på Youtube, sina bloggar eller till ett arbetsprov i sina CV: n.
 1. Våra CV:n blir mer och mer säljande. Denna trend kommer ursprungligen från USA och innebär en större fokus på en mer detaljerad beskrivning av dina färdigheter och förmågor. Förr hette det meritförteckning och det räckte med enbart en kort uppräkning av din yrkestitel och av dina arbetsgivares namn. Idag blir det vikigt med att du berättar om vad du har gjort och vad det resulterat i, vad du hade för ansvar och vad du har lärt dig. Dessutom ökar din professionella attraktionskraft om ditt CV inkluderar även en sammanfattande profil där du berättar om det du kan, vad en arbetsgivare har att vinna på om den anställer dig samt om dina mål.

Att det personliga brevet i framtiden skulle ersättas av ett utvidgat CV beror på hur rekryteringen går till menar Linus Zackrisson. Är det en utannonserad tjänst kommer det personliga brevet att vara kvar och se ut som det gör idag. Men om du lägger upp ditt CV på LinkedIn, Monster eller andra rekryteringssajter är det rekryteraren som letar upp dig och då blir ett personligt brev inte lika relevant. Det enda kravet är att du som arbetssökande är sökbar och har rätt sökord, rätt begrepp, rätt termer i ditt CV, som rekryteraren kan söka på.

Dessa CV – trender förutsätter att arbetssökande själva är proaktiva i sitt arbetssökande, säljande i sin ton, á jour med ny teknik och duktiga på arbetet med sökord och taggar. Fördelarna är uppenbara: du styr processen själv och ökar dina chanser att få ett nytt jobb. Dessutom har du möjligheten att påverka mycket själv, det vill säga skapa ditt eget jobb genom att du exempelvis säljer in en bra idé till ett företag. Om du inte är insatt i hur rekryteringen på dagens arbetsmarknad går till och har varken ork, kunskaper eller intresse för detta blir dina chanser till ett nytt jobb ännu mindre. Att söka jobb jämställs idag med en hel vetenskap: det är ett gediget arbete, det tar mycket tid, det ställer krav på att lägga denna värdefulla tid på rätt ställe och inte minst på att kunna navigera i den frodiga djungeln av rekryteringssajter. Det vanligaste misstaget vi gör när det gäller det egna arbetssökandet är att vi inte riktigt analyserat vad vi faktiskt kan och vad vi faktiskt vill. Detta misstag följs tätt av ett annat nämligen att vi inte förstått komplexiteten i rekryteringen via sociala medier samt inte agerat proaktivt och säljande för att få öka våra chanser till ett jobb.

Sammanfattningsvis bör du tänka på följande aspekter när du skriver ditt CV:

 • Gör en analys av din professionella kompetens
 • Lyft fram den i ditt CV under rubriken Sammanfattande profil
 • Infoga länkar till din profil på LinkedIn, din blogg eller till ett arbetsprov i ditt CV
 • Se till att ha rätt sökord och tags, som rekryteraren kan söka dig på
 • Låt ditt CV ha en snygg layout
 • Ta ansvar för ditt arbetssökande – var proaktiv, säljande, håll dig à jour med ny teknik och inte minst sök jobb via sociala medier!

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

2 thoughts on “De största CV-trenderna just nu

 • 2013/08/03 kl. 16:33
  Permalink

  Ytterligare en trend tycker jag är den som söker jobb
  kopplar sitt cv till en sin egen portfolio som man antingen tar med sig i form
  av en pärm vid en ev. anställningsintervju eller som man har lagt upp på nätet.

  Svar
 • 2013/08/03 kl. 16:34
  Permalink

  Ytterligare en trend tycker jag är att den som söker jobb
  kopplar sitt cv till en sin egen portfolio som man antingen tar med sig i form
  av en pärm vid en ev. anställningsintervju eller som man har lagt upp på nätet.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.