Det personliga brevet – ska det vara så personligt?

Av Andreas Knutsson

Andreas KnutssonDet som slår mig när jag för första gången sätter mig ner och ska skriva mitt personliga brev efter mina avslutade studier är hur svårt det är. Nu känns det helt plötsligt på riktigt när jag nu inte längre kan luta mig tillbaka mot ännu en termin vid högskolan.

Jag måste marknadsföra mig som något speciellt, som något extravagant. I det lilla landet lagom har jag alltid haft svårt att ge uttryck för dessa sidor samtidigt som jag upplever det lika svårt för mig att tala om mina sämsta sidor. Gränsen mellan skryt och självkännedom är nästintill obefintlig i jantelagens närvaro. Jag måste tänka på att rekryteraren eller arbetsgivaren aldrig får bli uttråkad när denne läser mitt brev. Kan jag inte tala om varför de borde anställa mig, gärna tidigt i brevet, kommer de säkerligen inte läsa resten. Samtidigt som jag vill leverera så måste jag hålla mig till saken. Den röda tråden är att berätta om varför just jag ska ha det där jobbet. De vill inte veta att jag kom tvåa på ”Skoljoggen 2003”.

Några frågor jag ställer mig innan jag skriver mitt personliga brev är:
Vad vill rekryteraren egentligen veta?
Vad anser jag vara av värde att nämna?

LinusLinus Zackrisson är VD för företaget MinKarriär och jobbar bland annat med att rekrytera personal och har läst en mängd av personliga brev. Han beskriver vikten av det personliga brevet och vilka delar som han anser är avgörande.
– Att det är säljande! Inte att du ber om ett jobb utan att du är tydlig med vad du har att tillföra till organisationen. Att just du har något att komma med!
Linus påpekar att han märker att detta ökar och blir bättre, men att många ändå måste våga lite mer. Han anser att är det någon gång du ska skryta eller tala gott om vad du kan, så är detta verkligen det rätta tillfället.

När det kommer till brevets grafiska profil anser Linus att det ska vara rätt så formellt uppställt. Adress och datum uppe i hörnet, en avslutningsfras och ett ”med vänlig hälsning” i slutet. CV:et kan man göra mer med, men se till att få det snyggt och att båda talar samma sorts grafiska språk. Underrubriker blir vanligare och gör det lättare för rekryterarna att snabbt få en bra överblick. Dessa kan i sin tur fånga intresset hos den som läser det. Linus nämner några underrubriker såsom: ”Vad jag kan göra för er”, ”Varför jag söker jobbet”, ”Vad jag har gjort tidigare” etc. Men skriv inte för mycket om det personliga och din bakgrund, skriv istället mer framåtblickande.  Några viktiga punkter som Linus nämner är:

– Brevet får ska vara max en sida! Kan vara mindre, men max en sida.

– Skräddarsy varje brev till varje plats. Du kan använda en grundmall,
men inget massutskick av ett och samma brev.

– Läs igenom brevet noggrant och skriv korrekt!

Känn på lite olika varianter och arbeta med ditt brev, inspireras och hitta din mall.
Gå nu ut och sök det där jobbet, som du så länge funderat på!

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

One thought on “Det personliga brevet – ska det vara så personligt?

 • 2013/09/22 kl. 21:45
  Permalink

  Härligt Andreas skriv nu och gå ut och sök jobbet du vill ha.
  Well done!
  Mor

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.