Ditt liv avgörs på 5 sekunder – vad gör du åt det?

Av Annika Svensson

Idag vill jag dela med mig av ett av de absolut bästa coachtips jag någonsin tagit till mig för egen del och som verkligen varit livsavgörande. Minst sagt. Och det kommer även kunna förändra ditt liv totalt om du använder det frekvent, jag lovar!

Redan 2010 när jag stötte på coaching för första gången genom ett mentorsprogram för chefer, hade jag länge känt ett extremt behov av att få växa. Inuti. Som många andra i 35-40-årsåldern genomgick jag en fas i livet som ställde många frågor på sin spets. Mitt intresse för personlig utveckling och den eviga jakten på meningen med livet låg ständigt högt på den personliga inre agendan.

De där första riktiga småbarnsåren låg bakom mig, karriären hade börjat ta fart och både ekonomin och familjelivet var stabilt. Perfekt timing för att börja fundera över om riktningen var den rätta alltså, för att minst sagt vara lite ironisk. Varför kan man inte bara i det läget sitta nöjd och åka med, njuta av farten? Ja, det gjorde jag ju ofta förstås men samtidigt kröp ändå frågorna in under huden på mig. Vem är jag? Egentligen. Vad vill jag? Egentligen. Varför finns jag här? Egentligen.

Jag uttryckte det redan då till min egen dåvarande coach och mentor som att min själ hade skoskav. Och jag hade nog mer rätt än jag själv anade i den metaforen, då när jag sa det. För jag har senare fått bekräftat att det var spot on när jag snubblade över ett Ted Talk med fantastiska Mel Robbins. Och det var här jag fann det kanske mest avgörande coachtipset man kan ge någon som vill förändra något i sitt liv. Och kanske även det kortaste?

Så var så goda – ta knappt 20 minuter av ditt liv så kommer du förstå vad jag menar.  Du har 5 sekunder på dig, så bara gör det!

Och för dig som inte orkar se klippet får du här några korta citat och en kort summering av det jag själv finner vara de allra viktigaste bitarna.

Det första som är avgörande att förstå är följande.

To parent yourself means it’s your job to make yourself do the crap you don’t want to do, so you can be everything you’re supposed to be!

Med andra ord, om du ska kunna bli allt du vill och är ämnad att bli som människa den lilla tid du har här på jorden, måste du få dig själv att göra en del saker som du inte vill göra. Saker som spontant – och kanske ibland ganska ihärdigt – bjuder dig motstånd och känns obekvämt.

Anything that is a break from your routine, is going to require force.

Oavsett vilka vanor du har, bra som dåliga, så behövs det ansträngning för att ändra dem. Förvänta dig inte att det som är rätt ska vara lätt, om det du gör fel redan är ett invant mönster. Gå inte ”på känsla” med argumentet att du är en känslomänniska, har bra intuition, känner vad som är bra för dig etc. Känslan är förvisso alltid ”sann” i nuet, men den har inget framtidsperspektiv och den bryr sig inte om dina långsiktiga mål eller din fulla potential. Känslan bara är. Förbered dig på att det är jobbigt, obekvämt och ofta till och med känns fel eller bara allmänt onödigt att ändra en gammal vana eller ett invant beteende.

It’s the routine that’s killing you.

Rutinerna är det som ger de långsiktiga resultatet, oavsett vilka de är eller vad du sitter inne med för planer, drömmar och ambitioner. Dina tankar och visioner är bara en bild eller husritning i ditt inre men aldrig vare sig det verkliga landskapet eller husbyggnaden du bor i.

When you feel stuck or dissatisfied in your life, it’s a signal that one of your most basic needs in life isn’t met. It’s your need for exploration. Everything grows for your entire life, your cells regenerate, your hair, your nails… And your soul needs exploration and growth. And the only way you’ll getting it, is by forcing yourself to be uncomfortable!

Människan är skapt att växa och utvecklas och som Karin Boye skrev, det gör ont när knoppar brister. Och att utforska och bryta ny mark har alltid krävt ansträngning men det är också det som fört och fortfarande för hela mänskligheten och alla dess individer framåt. Se det som ett spännande äventyr så kanske det jobbiga med förändringen blir mer lustfyllt. Och så till sist själva essensen i dagens budskap för framtida framgång i ditt liv, summerat i ”The 5 second rule”:

You have only 5 seconds to marry an impulse with an action before the emergency break is killing the idea! Your problem isn’t the ideas, it’s you killing them by not taking action.

Med andra ord har Nike rätt i sin reklam, Just do it!

Och för den som kanske undrar om mitt eget liv numer går mot perfektion och min fulla potential, så är det ärliga svaret nej, antagligen inte. Jag har kvar många dåliga ovanor, destruktiva rutiner och självbegränsande beteenden och jag kämpar varje dag med att gifta mina egna livsbejakande impulser med en lämplig handling, istället för att ta död på dem genom ofta omedveten fördröjning. Det kan gälla allt från att ställa tillbaka det där kakpaketet som någon lagt i varukorgen av bara farten, till att kliva upp när väckarklockan ringer för att jag planerat en tidig morgonpromenad, eller att äntligen ringa det där samtalet jag så länge velat men inte vågat ringa. Eller tusen andra saker som skulle vara bra för mig att bara göra eller rutiner som bättre hjälper mig att nå mina egna mål och min egen fulla potential.

Men idag vet jag åtminstone vad det beror på om jag inte är där jag vill vara, så jag skyller inte ifrån mig. Istället väljer jag att fira alla gånger jag faktiskt lyckas bryta en invand rutin, ett mönster eller beteende som inte stöder mig i mitt liv.
Och bara det har trots allt förändrat livet totalt!

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Annika Svensson medverkar med kapitlet ”Att kommunicera med mod och sårbarhet”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.