Du ska tro att du duger, och alla andra också!

Av Pernilla Andersson

Tomas GunnarssonJag möter Tomas Gunnarsson vid lunch. Han befinner sig i sitt hem många mil bort och jag sitter i högtalartelefon på kontoret. Trots det känns mötet nära.

Tomas har en bakgrund inom psykosyntes där han har en 4årig utbildning på Humanova. Han har mångårig erfarenhet av att vara ledare, entreprenör, författare, ledarskapsutvecklare, coach, terapeut och föreläsare. Han har aldrig varit anställd, utan är entreprenör ut i fingerspetsarna.

Tomas är en intressant person med många erfarenheter jag skulle älska att prata om. Denna gång ringde jag för att prata lite om hans bok ” Att överlista Jante – Om konsten att lyfta sig själv och andra” och hur han marknadsfört den på sin Facebooksida.

Vad fick dig att skriva Att överlista Jante – Om konsten att lyfta sig själv och andra ?
Jag har under många år i mitt arbete mött människor med olika typer av problematik och det grundläggande problemet tycks alltid vara känslan av att man inte duger. Man ser och hör ord, komplimanger, får erbjudande om hjälp etc. men man kan inte riktigt ta det till sig.

Vad är dina förhoppningar med boken?
Min önskan är att vi alla ska våga kasta Jante åt sidan och vara den vi är fullt ut. Att man ska få den innerliga känslan av att duga. ”Du ska tro att du duger, och alla andra också!” Jag möter människor i 20-25 års ålder som ofta inte känner ett egenvärde. Att leva hela livet så gör att man inte kan uppnå sin fulla potential. Det blir en ond spiral som påverkar en både privat och professionellt.

Vad känner du är viktigast när man skriver en sådan här bok?
Äkthet. Att läsaren känner att boken är genuin. Jag har ett mantra som jag upprepar för mig själv varje dag. 3G.

Genuitet

Glöd – att göra vad man brinner för

Glimten – att ha roligt och se humor

Det är även ord jag levt efter när det gäller att skriva. Jag tror att alla borde försöka leva efter de orden, man känner sig mer äkta och levande. Det är svårt och kräver mod för det gäller att stå upp för sina värderingar, även om inte alla andra håller med dig.

Vilka typer av sociala medier använder du dig av och vilka fördelar/nackdelar ser du?
Enbart Facebook.

Fördelarna är att man kan nå ut till många, så att spridningen av budskapet blir större. Att man har en interaktiv plattform där man kan stötta och uppmuntra varandra. Jag vill ju att vi alla ska leva utan Jante.

Nackdelen är att det blir många processer. Vi är nåbara överallt idag, vi får sms, mail, samtal och notiser på Facebook. Det är som att befinna sig på tennisträningen när man får tennisbollar skjutet mot sig av en maskin och man måste parera alla bollar med sitt tennisrack. Bollarna tar aldrig slut och det blir en stressfaktor.

Man behöver även vara aktsam när man skriver inlägg eller kommenterar. Det är lätt att göra tolkningar, och missförstånd uppstår.

Ja, och så är det ju lite beroendeframkallande. Det är viktigt att inte glömma bort närvaron även i det vanliga livet. Att finna balansen. Sociala medier är inte farligt, så länge man inte tillåter det att ta över ens liv fullständigt.

Tomas gav ut sin bok i september 2012 och skapade då även sin Facebooksida. Vi diskuterar lite kring hur man bäst marknadsför sig via Facebook och vi kommer fram till att det är olika beroende på vad man ska marknadsföra. I detta fall är ju Tomas själv varumärket. Det är då viktigt att man, precis som Tomas valt att leva resten av sitt liv, är genuin och närvarande som den person man är. Att konstla till det, att använda sig av uttryckformer eller ord man ej är bekväm med blir troligtvis inte så bra. Man måste kunna stå för det man säger och publicerar på sin sida. Vara medveten och närvarande. Att tänka på att vara personlig men att vara aktsam med tillfällen och till vem man är privat.

Mitt möte med Tomas påverkar. Han är närvarande och uppmärksam trots att vi enbart möts över telefon. Han märker exempelvis att jag skriver med vanlig penna när jag antecknar. Jag beundrar den sortens uppmärksamhet. Man känner sig betydelsefull. Först tänker jag inte så mycket på den lilla detaljen trots att jag skrattar till och tycker att det är roligt.

När jag senare tänker efter inser jag att det faktiskt är talande. Inte enbart berättar det vilken typ av person Tomas Gunnarsson är, en människa som är genuint intresserad av sin omvärld. Det visar också att boken vi talat om, den är verkligen skriven med äkthet.

 

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.