En god intention

Jag läser en artikel på nätet och blir lite arg och irriterad över en penningplacerares nonchalans, mitt i all den empati jag känner för de tusentals sparare som just blivit lurade på flera hundra miljoner dollar när deras pensionsfonder helt plötsligt blivit ’värdelösa’.
Min irritation växer när jag tänker på hur deras sparkapital minskat istället för att stiga i värde. Jag minns mitt eget orange kuvert och de skrattretande summor som presenterades och tänkte att ’de svenska pensionsplacerarna är inte mycket bättre de’. ’De slösar respektlöst bort våra pengar’.
Men så insåg jag en sak.

En god intention
Dessa människor som har till uppdrag att skapa bästa möjliga avkastning på våra insatta pengar har en enda plan – att pengarna ska öka så mycket som möjligt i värde. Det finns inga illasinnade sadistiska skurkar som med flit spelar bort pensionspengarna för oss. De är hårt arbetande människor med mål och mission precis som du och jag, och de har med största sannolikhet en god intention med det de gör.
Precis som alla människor kan även en pensionsplacerare misslyckas med en investering. Marknaden ger omedelbar feedback på om det var en bra eller dålig investering. Ingen har 100% framgång i allt hen gör och det gäller även den som investerar våra pensionspengar. De vill ju också att pengarna ska växa. De har en god intention.
När jag påminner mig om detta så rinner min irritation snabbt av mig.

Ett liknande scenario utspelas en söndagseftermiddag när trafiken tätnat ute i förorten och hundratals bilar irrar (i mina ögon) planlöst från köpcentrum till köpcentrum. Frågan som irriterat snor runt i mitt huvud är ’hur de här kunde få körkort’.
Återigen påminns jag om det självklara bakom varje människas handling – de har en god intention med allt de gör.
Det lär knappast vara så att bilisten som tvärt kastade sig in framför mig utan att blinka gjorde det för att vara elak eller oförskämd, utan hade istället en god avsikt med att få in sin bil i trafikrytmen och råkade helt enkelt ’glömma’ blinkersen i den stressade trafiksituationen som uppstod.

Det är inte alltid vi ser den goda intentionen så tydligt, och ibland är den extra svår att se, men vi kan alltid vara säkra på att det alltid finns en god intention i varje agerande. Det är faktiskt till och med så att genuint ondskefulla människor (som det lyckligtvis finns väldigt få utav) har en god intention med sitt agerande, även om det sällan eller aldrig gagnar någon annan.

Man behöver sällan leta särskilt länge för att finna den goda intentionen i våra medmänniskors agerande. Det må vara så att vi inte alltid håller med om att andres intention är god, men vi kan alltid räkna med att den är det för den personen.

Om du någon gång fastnar i irritation över något, så skulle jag vilja be dig stanna upp för ett ögonblick och tänka på att;
Det du ser är inte nödvändigtvis det som är – och – Alla beteenden har en positiv intention.

Dennis Ariton

Diplomerad NLP Master Practitioner enligt ECNLP standard. Driver tillsammans med sin fru Petra företagen Ariton Resource Consulting, Ariton Förlag och ARC Publishing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.