Förälder – att vara ledare i hemmet

Av: Sara Lundgren
Foto: Jonas JB Bengtsson

Helene ColakHelene Colak insåg en dag att hon kunde leda sin personal på jobbet, men inte sina egna barn där hemma. Idag arbetar hon med ledarskapsutveckling för föräldrar.

Helene har tidigare jobbat med att rekrytera och utbilda butikschefer, lärare och utbildningssamordnare. En dag bestämde hon sig för att hon skulle börja coacha en annan slags ledare; nämligen föräldrar. Helene har själv två tonåringar. Hon började använda sig av sina egna metoder då hon en morgon kom på sig själv med att använda hot, straff och belöningar mot sina barn.
– Jag skulle ju aldrig ge min personal utegångsförbud om de inte gjort det de skulle, inte heller skulle jag ge dem dataförbud eller beslagta deras mobiler, säger Helene.

Som föräldracoach arbetar Helene med att hjälpa föräldrar att finna sin ledarroll i familjen. Det är viktigt att de hittar och förstår vilka de själva är, vad de vill och vad de behöver. När de förstår sig själva är det mycket lättare att förstå och acceptera andra och framförallt sina barn.

Många föräldrar tror att de är ensamma med sina problem, men Helene har skapat ett nätverk tillsammans med massor av andra föräldrar i liknande situationer. Grunden i föräldracoachningen utgår ifrån DISC som förklarar olika beteenden (dominans, uppmuntran, underkastelse och eftergivenhet) kombinerat med NVC (non violent communication).

Det är viktigt att föräldrar förstår vikten av sin ledarroll. Inte bara inför sina egna barn utan inför hela samhället. Vi tittar på varandra och gör som vi ser att andra gör.

Helene tycker att alla behöver föräldracoachning. Det ger utveckling och kunskap om dig själv och det kan vara användbart även i andra relationer så som med vänner eller i arbetet. Samtidigt kan det även vara bra för en förälder med vuxna, utflugna barn då det kan vara svårt att släppa taget och leva sitt eget liv. Vi gör alla fel ibland men Helene tror att alla föräldrars avsikt i grunden alltid är god.

Det gäller att se sig själv som en ledare för att bli en. Får du uppdraget att vara ledare på jobbet så intar du också den rollen och arbetar för att driva företaget framåt på bästa sätt.
– När vi väl bestämmer oss för att skaffa familj så är familjen AB vårt företag och det står och faller med de val vi gör och inte gör, menar Helene.

Att tänka på för att vara en bättre ledare inför barnen är att lyssna på dem utan att tolka eller döma. Det är också viktigt att vara tydlig så att du ber om det du vill ha och inte om det du inte vill ha. Fokusera på det som är rätt istället för det som är fel.
– Kärlek till dig själv, ger kärlek till dina barn som ger kärlek till hela världen, säger Helene.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.