Försöker få ett riktigt avslut

FRÅGA: Jag undrar kort och gott vad du tycker att jag kan göra om jag ej är helt tillfreds med ett jobbavslut som obehörig lärarvik på en åk 6-9 skola i dec-12. Jag har sedan slutet dec 12 ett annat fantastiskt lärarvik på ny skola, som jag trivs utmärkt med. Dock behöver jag ventilera den situation jag hade under ht12, då jag känner mig osäker på vad som eg är ”rätt alt fel” i mitt sätt att uppleva mitt dåvarande läge.

Jag har sällan känt mig / varit så utanför på en skola som jag var i höstas (12), även våren (12). En skola med 40 h vecka, ingen timplan och väldigt nära lagarbete / kollegialt samarbete för vissa av gruppmedlemmarna. Jag hade INGEN att samarbeta med, och var ny, i ett ämne jag ej brukar undervisa i (spanska, C-språk). Bredvid mig två ”erfarna” tjejer; språk/So-lärare med 5 resp 7 år var på skolan, vilken hade gett dem MÅNGA fortbildningar under årens lopp i olika frågor / inte minst den struktur skolan arbetade i. Fler mkt kompetenta andra kollegor i laget, som var / är skolans ”bästa lag”. Lärarna prisade sig själva, varandra och sina prestationer / sitt arbete nästan dagligen. Jag har ALDRIG hört ett så stolt lag förr (på gott o ont). Kände mig så ynklig när jag fick mindre ”god” respons för olika saker, …. det brukar nämligen ej ske – jag är generellt ”värd bättre” / en duktig kollega. Vanligtvis; gm alla år (ca 10 år i skolan; dock ej fullt behörig).

Pendlade med en av de duktiga tjejerna i laget, blivande elitlärare/AL-ledare etc. Hon körde jag åkte (jag har inget körkort). Ett lite trist ”beroendeskap”, kunde jag tycka. Utöver allt annat. Som sagt. Året (2012) tog slut, vikariatet också; och jag har (fortf obehörigt) fått ett annat vikariat, och trivs mkt bättre. En skola som arbetar MKT mer traditionellt än den förra – svårt att känna hel stolthet över den detaljen, tyvärr… men helt UNDERBARA elever!! Så JÄTTE-rara, studiemotiverade, följsamma och lyhörda (värda all kärlek!!). Fina kollegor också. Varma, lyhörda. tar sig mer / bättre tid än f d kollegor, på ett annat sätt. Så mkt mer trivsamt än år 2012. Ändå minns jag det året, jämför ibland etc.

Försöker få ett bokslut, vill ha ett riktigt avslutande samtal med min f d rektor etc. MEN vågar ej. Rädd att smulas sönder. Trots att han är en BRA ledare. Lyhörd. Eg välvillig osv. Vad tycker du att jag ska göra? Var ska jag söka ”stöd” någonstans? Vill / kan ej tala med ”vem som” om detta. Tacksam för svar!

NA

SVAR: Min första tanke när jag läser ditt brev är att den starka grupptillhörigheten är ett stort plus när man arbetar i team. Men ju mer jag läser desto mer ställer jag mig frågande till om denna tävlingsinriktning verkligen hör hemma i skolans värld.
En grupprocess som är så tight att den inte släpper in nya medlemmar eller ger utrymme för att känna delaktighet och värde känns inte helt sund. Det är väl egentligen jättebra att vara stolt över sina insatser och åstadkommanden, men min känsla är att det i detta fallet sker på bekostnad av gruppens förmåga att samarbeta med andra individer utanför gruppen. Det är därför jag tvekar på om denna grupprocess har något i skolans värld att göra.
Jag är rädd att detta är alltför nära att liknas vid någon form av mobbning och utfrysning vilket gör det till en helt oacceptabel arbetsmiljö.
Vuxnas samspel påverkar dessutom eleverna i stor utsträckning vilket gör det än mer olämpligt.

Om det jag just beskrivit är en någorlunda korrekt tolkning av situationen så kan jag ha förståelse för att du vill kontakta din före detta rektor, för att förhindra att nästa vikarie känner sig utanför och att eleverna slipper arbeta i en elitistisk miljö där ’bäst’ är det enda som är bra nog.

Om rektorn anser att du efter avslutat vikariat ändå har något att tillföra din gamla skola så kommer han att lyssna på dig, men om du däremot inte har för avsikt att förändra något på din förra arbetsplats utan egentligen bara vill prata med honom för att det ska kännas bättre för dig så är jag rädd att han kommer att uppleva det som att du slösar med hans tid.
Avslutet är ditt och ingen annans. Du är själv ansvarig för dina känslor och upplevelser, och det finns många olika sätt att bearbeta gamla känslor. Det finns massor att lära av det du beskrivit, som jag tolkar som en arbetssituation du aldrig mer vill uppleva. Olika arbetsplatser passar helt enkelt olika individer olika bra.
Utifrån min erfarenhet är det fullt möjligt att göra ett avslut utan att konfrontera individerna ur den gamla miljön. Det är fullt möjligt att släppa och ’bli klar med’ det gamla för att kunna ägna full uppmärksamhet åt det nya.
Fråga gärna dig själv varför det är så viktigt för dig med att få ett avslut med den gamla skolan. Vad är det som ligger bakom den önskan?

Om du vill söka stöd någonstans så skulle jag föreslå att du talar med din nya rektor istället, där du kan uttrycka din tacksamhet och glädje i hur bra allt fungerar i den nya skolan.

Dennis Ariton

Dennis Ariton

Diplomerad NLP Master Practitioner enligt ECNLP standard. Driver tillsammans med sin fru Petra företagen Ariton Resource Consulting, Ariton Förlag och ARC Publishing.

2 thoughts on “Försöker få ett riktigt avslut

 • 2013/08/14 kl. 20:06
  Permalink

  Hej Dennis! Nu är det några månader sedan du gjorde den här analysen, alt gav den här responsen, och ännu längre sedan jag skrev mitt brev till dig. Men jag vill ändå säga att du har gjort ett fantastiskt jobb med mitt ärende. Du slår huvudet på spiken, och ser mina tankar och behov, samt hela situationen på ett väl fångat vis. Jag tycker, och inser, att du har rätt och har i mångt och mycket följt dina råd. Livet går vidare, och nu söker jag jobb igen. Jag har blivit bättre på att uttrycka mina behov, och har en större ärlighet gentemot både mig själv och min omgivning – för som du skriver, historien ovan vill jag inte uppleva igen. Tack så länge, lycka till med dina uppdrag framöver. Mvh, AN

  Svar
 • 2013/08/15 kl. 11:53
  Permalink

  Nästa utmaning nu, är att en ev kommande arbetsgivare har frågat efter (dvs vill ha) referenser från två tidigare arbetsgivare. Då räknas plötsligt min skräckskola in igen. Hur ska jag göra för att hämta referenser från en arbetsgivare där saker inte stod så bra till, och där jag saknar ett gemensamt avslutande samtal där vi åtminstone hade uppdaterats kring varandras åsikter och ställning i det läge som var då tjänsten jag hade tog slut? Den arbetsgivare, som inte vet hur min hållning var i ett sådant läge, kommer inte att lämna en helt balanserad referens är jag rädd för. Detta skulle jag vilja ändra på, på ett bra sätt, men jag vet inte hur …? Tack för ev respons med förslag.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.