Går det att undvika misslyckanden?

Av Sabina Renck

När jag fick förfrågan om att skriva denna krönika fick jag även en lista på frågor att inspireras av. En av frågorna löd Vad är ditt/dina bästa tips för att undvika misslyckanden? Jag ser frågan som både problematisk och näst intill farlig av flera anledningar.

Vad händer om du lever för att undvika? Om du sätter som mål att undvika någonting, kommer du att leva ett liv på flykt. Under mina senare tonår var en av mina största rädslor att få vad jag såg som “negativ kritik”. Jag var rädd att inte ses som bra nog. Istället för att visa framfötterna och visa vad jag gick för, undvek jag situationer där jag var sårbar och exponerad. Jag flydde från chanser för att undvika misslyckanden, då det kändes tryggast så. Men om vi gör oss beroende av trygghet kommer vi att stå still och ingenting kommer att hända. Vad händer då om vi istället för att se oönskade resultat som misslyckanden och istället ser dem som lärdomar och feedback? Då minskar vi vår rädsla att ge saker och ting ett försök, vi blir mer aktiva och vi arbetar för att ta oss framåt. Mina vänner som är mest framgångsrika i sina fält är samma vänner som har fått flest nej, gjort flest tabbar och “misslyckats” mest. De är även samma vänner som kommit längst, lärt sig mest och fått flest ja. Detta är för att de har vågat prova, vågat chansa och vågat misslyckas. I det stora hela har de inte misslyckats; de har lärt sig vad som fungerar och inte fungerar och tagit vara på och använt de lärdomarna.

Du behöver inte tro att du redan kan allt; lär dig istället att tro på din förmåga att kunna bli bättre på det du gör. Lev inte för att bevisa dig själv utan för att utveckla dig själv. Då blir misslyckanden inte lika skrämmande längre.

Mitt bästa svar på frågan är; det största misslyckandet du kan göra är att försöka undvika misslyckanden.

 

I december lanserar Ariton Förlag boken ”Över mållinjen”, en antologi där 20 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter om målsättning. Sabina Renck medverkar med kapitlet ”Låt inte ett Nej stoppa dig!”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.