Glöm stressen och njut av julklappshandeln

Av Agnes Stenlund

Trots att det känns som att det var igår du väcktes av solens försiktiga strålar under rullgardinen i stugan vid havet, så finner vi oss enligt almanackan plötsligt stående en bra bit in i november. Julen kryper återigen allt närmare för varje minut som går, och i takt med detta kryper vi allt längre ner i soffhörnorna. Och visst vore det trevligt att kunna stanna där? Att denna gång faktiskt unna sig en mysig tid såhär innan jul, istället för att stressat kludda ner planer och julklappsidéer i kanten på ett kvitto, medan du skyndar mellan jobbet, gymmet och mataffären.

Ännu är det gott om tid innan juldagsmorgon glimmar, och om du bara väljer att ta vara på denna, så kan du i år ha drömscenariot som i en liten ask. Tiden för att tända ljusen, dricka glöggen och läsa boken. Här följer tre enkla, men ack så värdefulla, tips på hur du gör detta års julklappshandling till en fröjd.

Paket
Bildkälla

Gör det personligt – på riktigt
Detta tips må verka uppenbart, men det är just det uppenbara som personlighetstänket hjälper dig att undvika. Gör en lista över de saker som du spontant associerar med personen i fråga. Skriv ned fritidsintressen och klädstil, men poängen kommer först när du fortsätter emot de mer okända karaktärsdragen. Är personen extra fäst vid en speciell maträtt eller kosthållning? Har han eller hon någon gång, i förbifarten, nämnt att den behöver någonting till huset eller rummet? Har ni något internt skämt, som kan sammakopplas med ett föremål? Köp olika varianter av detta och gör en bukett av det, oavsett om det handlar om pennor, köksredskap eller gourmetkorvar. Denna typ av gåva blir allt som oftast lite ofta uppskattad, och dessutom inte sällan till ett bra pris. Fyll ett usb-minne med de mest dansanta favoritlåtarna, roligaste kattklippen och pinsammaste barnbilderna, eller tillverka en egen kruka med vännens namn på. Möjligheterna är många, bara du tillåter fantastin att flöda. Om du är beredd att lägga ut en något större summa, så är smycken med personlig gravyr alltid ett säkert kort.

Gör en resa av det
Blanda nytta med nöje och unna dig själv lite extra lyx och avslappning. Boka in en resa till en större stad, nära eller längre bort. För många räcker det med att komma bort från det ständigt välkända utbudet och samma vardagsdränkta gator, för att få sin inspiration och kreativitet att glöda. Ta med dig en vän som du trivs med, eller ta tjuren vid hornen och åk helt själv. Spendera förmiddagarna på caféer, strosa ned för gator kantade med glittrande julbelysning och andas in en kylig vinterluft som luktar nytt och levande. Verkar det dumdristigt att lägga pengar på en resa, bara för din egen skull, så nära julafton? I sådana fall är det, mer än någonsin, dags att bjuda dig själv på lite njutning. Håll dig nära hemtrakten, eller kolla större resehemsidor som exempelvis Expedia, för reseerbjudanden till många länder.

Julstress
Bildkälla

Gör det bekvämt
Detta kanske verkar som en motsats till tipset alldeles här ovan, men eftersom vi alla är olika så har vi alla olika sätt att hitta tillfredsställelse, och många av oss gör det hemma i vardagsrummet. Långt ifrån hänsynslös trängsel, milslånga köer och knuffar från svettiga kroppar är det lättare att hålla huvudet kallt, och fokusen och energin på topp. Gör det bekvämt för dig och shoppa enkelt, med datorn eller surfplattan i knät, en tekopp i handen och julmusik i hörlurarna. På internet är utbudet bokstavligt talat obegränsat. Oavsett om det handlar om mat, konst, upplevelser, musik eller kläder, så hittar du snabbt och enkelt det du letar efter (exakt det du letar efter, vill säga) oftast också i flera lämpliga varianter, för bästa och mest personliga resultat. Om du inte vet exakt vad du ska köpa så är hemsidan Bluebox ett hett tips, då de erbjuder alla möjliga varor med det gemensamma syftet att sprida glädje. Ha dock i åtanke att vissa hemsidor kan ha en lång leveranstid, särskilt om det beträffar en vara som måste tillverkas i enkom för din beställning.

Men viktigast av allt – stressa inte. Alldeles för många inköp som vi gör i juletider är resultat av den press som vi känner för att åstadkomma det perfekta, prestera på topp och imponera våra närmaste. Bestäm dig för att det inte ska bli så i år, och använd dig av ovanstående tips för att kunna glädja dig åt att den absolut mysigaste tiden på året alldeles snart är här igen.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.