Har vi en Colitis-epidemi?

Av Sophie Resare

Axel Munthe (1857-1949), drottning Viktorias livmedikus, författare samt skaparen av Villa San Michele på Capri, var läkaren på modet i Europa i slutet på 1800- och i början av 1900 talet och han kallades även mirakelläkare.

Var det Axels exceptionella medicinska kunskaper som skapade hans popularitet? Hade han ett särskilt väl utvecklat socialt och utåtriktat sätt? Hade han goda kontakter inom societeten?  Att han var en ovanligt ung och duktig läkare är nog befäst men hans sociala kompetens kan nog diskuteras och inledningsvis stod han inte på gästlistan till slottsmiddagarna varken i Sverige eller ute i Europa.

Vad är då hemligheten? Om du har lästa hans storsäljande bok ”Vägen till San Michele” så anar du svaret. Hans hemliga medicin var att han lyssnade på sina patienter, han lät dem ta plats och prata ut. Ofta var det högreståndskvinnor som kom med till största delen inbillade symtom på olika sjukdomar, mest populär var blindtarmsinfektion tills man införde borttagning av den infekterade tarmen då avtog den åkomman ganska snabbt.

Axel Munthes diagnos var oftast att på grund av tristess hos patienterna blev det för mycket mat; för mycket kakor och sötsaker under dagen samt för tunga middagar under kvällen.

Det ville dock ingen lyssna till, när han däremot lade diagnosen ”Colitis” då blev det intressant för patienterna. Colitis var dock en ”hitte-på-sjukdom” som sades ha en långvarig åkomma och vara svår att bota. Sant var ju att damernas tristess och inte sällan depression kunde sitta i länge och kan vara svår att bota i den situation de befann sig. Damerna var ofta mycket ofria och skulle endast vara sociala och till lags och det ledde till att de ofta åt sig genom dagarna.

Axel Munthe var en stor naturivrare, och tack vare att patienterna fick förtroende för honom så lydde de hans ordinationer som kunde vara frisk luft, hundinköp – ja du läste rätt, samt promenader istället för piller. Han blev i Italiensk media omskriven som ”en av dessa moderna läkare som är mer sysselsatta med att bota själen än kroppen”. Med andra ord kunde botemedlet mot Colitis anpassas efter patienten, mycket praktiskt på alla sätt.

Fram till 1915 anlades alltid trädgårdar och parker i anslutning till sjukhusen då man visste att naturen läker, patienterna kunde till och med bli utrullade i sin säng för att ta del av klorofyllen från det gröna. Idag har parker och trädgårdar i stort sett försvunnit från sjukhusmiljön, det kanske finns en gräsplätt med en bänk om vi har tur. Det man visste på 1700- och 1800-talen och även långt tidigare om naturens kraft och nyttan av motion, det forskar vi på idag och kommer fram till samma slutsats som innan. ”Skogsbada” är ett nyord i SAOL 2018, det är något som japanerna vet vad det innebär och redan har ett uttryck för, Shinrin-yoku. Att skogsbada är helt enkelt att vandra eller vistas under träd vars blad eller barr skänker oss välgörande essenser, välgörande för både kropp och själ.

En annan naturivrande läkare på modet i Sverige var även han kallad ”mirakeldoktor”, Dr Ernst Westerlund, du kanske känner till Doktor Westerlunds blomma? Ernst hade mottagning och kurhotell i Enköping och under 30 års tid reste han till Storlien i Jämtland med sina patienter som kallades ”luftgäster”. Han liksom Dr Munthe föreskrev hellre vackra vyer, frisk luft, trädgårdsarbete och promenader än mediciner. Societetsdamer fick väva ett visst antal decimeter tyg under ett bestämt antal timmar och sedan promenera en angiven sträcka. Nervösa och magklena direktörer fick hugga ved eller bära upp kol till fattiga familjer. Ordinationen kunde även vara  promenader med ett visst antal steg, tex 10 steg sen 50 steg och först på jämn mark och sedan i kuperad mark osv. Skridskoåkning på vintern ingick i Friskgymnastiken då patienterna skrattade gott när de vinglade omkring på isen.

Både Dr Munthe och Dr Westerlund kallades mirakelläkare tack vare sina fina resultat med patienterna trots att de undvek mediciner så långt de var möjligt. Axel Munthe lade även en stor del av sin tid till att jobba i bla det pesthärjade Neapel och då var det så klart inte promenader och hundar som var receptet. Att han överlevde alla sina strapatser och nådde en högålder är svårt att förstå men hans livsstil i övrigt kanske stärkte honom, ett enkelt liv med mycket frisk luft och promenader.

Att säga att Colitis och utmattningsdepression är samma sak menar jag inte men botemedlet kan nog se väldigt lika ut. Det var mycket sunt förnuft och intresse för människan som var ledstjärnan för både Dr Westerlund och Dr Munthe, sunt förnuft som baserade sig på gammal kunskap. Det är nog lite förenklat att säga att vi idag ska använda vårt sunda förnuft för att skapa en livsstil som är hållbar när vi är så påverkade av allt runt om kring oss, det var nog lättare tidigare. Idag behöver vi prata mer om vad som kan vara sunt förnuft för var och en, det som passar mig passar inte dig per automatik. Att titta på hur andra lever sina liv är oftast mer stressande än inspirerande. Bristen på syfte med tillvaron och brist på äkta samtal var det som dessa patienter led av och det är något som vi i vårt sekulariserade samhälle också har svårt att hantera.

Vad vi alla istället bör prioritera, är tid för reflektion, tid som vi behöver planera in i vår veckokalender. När vi tar oss den tiden och känner efter på riktigt vad vi vill och önskar då är det så mycket lättare att hitta fram till vad som är sunt förnuft för just dig. När du vet det så kommer du att ta rätt beslut som leder dig dit du vill. Om vi tar chansen att skogsbada lite oftare så underlättar det att hitta till vårt bästa jag, det är mycket som faller på plats under ett träd.

 

Sophie Resare är Beteendevetare, Holistic Lifestyle Coach samt Diplomerad Kostrådgivare på Epic Living Sweden, hon driver även podcasten Epic Lifestyle på Acast och iTunes
sophie@epiclivingsweden.com

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.