Hitta din plats, andas in

Så heter boken som Tina P Jönsson och Marie-Louise Nilsson skrivit tillsammans. Boken är en arbetsbok för högkänsliga personlighetstyper. Men den passar för alla som med självhjälp vill hitta sin balans, harmoni och inre kraft. Här berättar de om deras första möte och hur det kom sig att de skrev boken tillsammans. De berättar om hur positivt det är att vara just högkänslig men att det också är viktigt att lära känna sig själv för att överbrygga de kritiska punkterna man har som högkänslig.

Vi möttes i en grupp på facebook för högkänsliga personer där vi delade samma humor och inläggen duggade tätt kring musik, träffar och dagliga ting. När det sedan dök upp frågor som var lite mer ledsamma och privata var inte tanken långt borta att prata mer enskilt över chatten. Vi förstod varandra intuitivt och under veckorna som gick bytte vi minnen och erfarenheter genom livet. Stöttade och tröstade när det behövdes.
– Vi behöver träffas sade Tina en dag.
– Kom ner till mig, så får du träffa havet och naturen. Ta med dig kameran!
Sagt och gjort när bilen var packad for Marie-Louise iväg på ett första möte.
Väl framme i fritidshuset delade vi några dagar med promenader, fotografering, skratt, långa samtal och härliga måltider. Att möta en själsfrände som förstår varför livet ter sig som det gör och varför man reagerar som man gör som högkänslig är som bomull för själen.
Vi delar förmågan av att spritta ut i glädje över en liten svamp som växer på ett träd. Vi njuter av tystnaden och skönheten i naturen och havet. Vi gläds åt vatten som porlar, musik som berör, vi berikas av att skriva.
Vi delade med oss av våra alster under dessa dagar och njuter av det vi skapat. Vi berörs, skrattar och gråter.
Men vi har också många år av ifrågasättande hos oss själva. Varför tar energin slut, varför orkar inte vi en hel tillställning, varför känner vi oss obekväma i vissa situationer, varför är vi så trötta, varför är vi inte som andra? Ja frågorna har varit många genom åren och det är skönt att sitta och prata om dem med någon som förstår.

Vår historia är lika
Vår bakgrund är likartad med mycket prestation och stort engagemang i allt vi gör. Vi har svårt att göra något halvhjärtat och av den anledningen har vi båda haft utmattningen stående knackandes på dörren. Vi har varit hjälpsamma för de som behövt hjälp, ofta kanske över vår ork och energi. Vi har varit tvungna att arbeta med att säga nej till måsten och ja till oss själva. Livstempot och stilen har fått tagit en ny vändning och genom det har Tina och Marie-Louise hittat sin plats i livet.

Vi kompletterar varandra
Tina är mentorcoach och Marie-Louise är pedagog och hobbyfotograf. Vi började
se möjligheter att möta andra högkänsliga personer med våra erfarenheter genom text och bild. Eftersom vi vet hur vi berörs så är tanken på en bok som berör våra viktigaste organ, ögat, hjärtat och hjärnan med sitt budskap inte långt borta. Att på detta sätt ge möjlighet för läsaren att tillsammans med utvecklingsfrågor skapta av Tina utveckla sig själva och framför allt lära känna sig själv och sina kritiska punkter. Marie-Louise har under flera år levt med andningen som redskap och känner till betydelsen kring den i olika livssituationer så det kändes även naturligt att ha med den regelbundet i boken. Bilder fanns det gott om i Marie-Louise bildbibliotek och utvecklingsövningarna hade blivit många genom åren som coach menade Tina. Strax när vi satt där hade vi ett koncept för vår bok klar och under hösten formades den och blev verklighet.

Boken åker på turné
Det nya året startar med en turné kring vår bok. Vi vill synas för läsarna och ge dem möjlighet att möta boken på nya sätt och det har lett till att vi utformat ett koncept som vi möter våren med på olika ställen i Sverige. Vi börjar med en workshop i Strömstad, utställning i Eskilstuna och en heldag i Skåne framåt april. Konceptet vi ger är närvaro i mötet med boken genom tavlor och texter som klär rummet. Det ska bli spännande att möta våra läsare och att få arbeta med boken på ett annorlunda sätt anser både Marie-Louise och Tina som fortsätter spinna loss på nya idéer. Håll ögonen öppna så möts vi under 2013 säger de leende när de vandrar vidare i livet. Ni hittar oss på
http://egospirospero.se och http://www.moment-of-life.se

Högkänslig personlighetstyp är ingen diagnos
Kortfattat kan en högkänslig personlighetstyp beskrivas som en person som inte har något filter mot omvärlden. Alltså sugs alla intryck in av oss och vi bearbetar dem på ett djupare plan. Inget går oss förbi, små detaljer, energier i rummet och det som inte sägs tar vi in utan förbehåll. Vi är kreativa själar som ofta går i förtrupp för nyskapande och att kläcka idéer.  Vår förmåga visar också på ett stort risktänkande och en helhetssyn som gör det möjligt för oss att förebygga för vad som komma skall. Man kan se vår personlighet som någon som är i beredskapsläge hela tiden. Detta tar förstås energi så vi har stort behov att bygga upp en tillvaro där återhämtning är en del av vår vardag. Att ge oss stunder av hänförelse och tystnad är lika självklart. Att se till att välja oss själva i första rummet ger större möjlighet till ett harmoniskt och balanserat liv. Den inre kraften kommer till oss när vi känner oss själva och vet hur vi bäst ska ta hand om oss.

Text och bilder av Tina P Jönsson & Marie-Louise Nilsson

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.