Hög självkänsla lägger grunden för bra coacharbete

Av Beate Möller  

Självkänsla är känslan för mig själv. Det har en avgörande betydelse för hur du ser på dig själv och ditt liv. Om jag vet vem jag är och vad jag går för blir man trygg i sina relationer. För en trygg coach innebär det att kunna skapa en god relation med sin klient.

Susanne MalmSjälvkänsla är en färskvara och professionella coacher behöver arbeta med sin självkänsla för att kunna göra ett bra jobb.
– Eftersom det krävs i yrkesutövandet så tror jag att professionella coacher har högre självkänsla än folk i allmänhet, säger Susanne Malm coach på Coachutbildning Sverige. Och för flertalet av ICF-färdigheterna, till exempel ”Skapa tillit och närhet till klienten” behövs en hög självkänsla för att klara av detta på ett bra sätt.

Coachen behöver bli medveten om sin självkänsla
Hur hänger coachens egen självkänsla ihop med om man lyckas att coacha andra? När coachen arbetar med klienter utifrån perspektivet att åstadkomma medvetenhet och förändringar så behöver allt fokus ligga på personen i fråga, berättar Susanne. Coachen behöver vara helt trygg i sig själv för att kunna koncentrera sig på individen eller gruppen. 
– För att klara det behöver coachen bli medveten och hitta sin självkänsla Det innebär att coachen behöver hitta sitt sätt att växa på och hur det sker bästDet är ett individuellt arbete och det finns ingen lösning som går att fixa på en kafferast. Det skiljer sig från coach till coach och kraften ligger i att hitta sin egen väg till framgång.

Klientens framsteg uteblir
Att bli coachad av en coach med låg självkänsla kommer inte att ge resultat. Det kommer inte hända något i förändringsprocessen, enligt henne.  Den kommer varken att gå framåt eller vara positiv. 
– Genom att samtalet mellan coach och klient inte räcker till kommer framstegen att utebli. Ett bra coachsamtal är baserat på en strukturerad samtalsmetodik utifrån kraftfulla frågor som sedan ska leda till aktiva handlingar Risken för en coach med låg självkänsla är att man inte är trygg i sig själv. Då blir det svårt får coachen att fokusera på klienten och därmed försämras resultatet.   

Hög självkänsla skapar trygghet
Vilka fördelar kan hög självkänsla ge en coach i sitt arbete med att coacha? Det är alltid viktigt att ha en hög medvetande nivå både som coach och människa. En coach som är trygg i sig själv skapar en miljö i coachsamtalet som bottnar i tillit och närhet. Då kan coachen lyssna på en djupare nivå och närvaron är hög, tillägger hon. Det lägger grunden för framåtriktade och positiva förändringar för klienten. 
– Det hjälper också coachen att känna sig trygg i sig själv. Och coachen får möjlighet att ställa rätt frågor och skapa bra relationer, avslutar Susanne.

Susanne Malms tre bästa tips till personer med låg självkänsla:

  • Ta reda mer om dig själv och hur du fungerar.
  • Hitta ditt sitt att bli mer medveten om dig själv, är det genom att se, höra, integrera med andra och så vidare.
  • Självkänsla är färskvara, arbeta på att bli trygg i dig själv.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.