Hur blir man en professionell coach?

Av Cecilia Kärvegård

Det är viktigt att våga ta ut svängarna och lyfta fram det som man själv står för. Det säger Domenico La Corte, vd för Coachutbildning Sverige. Hur bli man då en professionell coach?

DomenicoTre viktiga punkter för en professionell coach är enligt Domenico:

 • · Viktigt för en coach att jobba med sin egen utveckling
 • · Man ska följa de etiska regler som finns
 • · Att ha en egen mentor/coach.

Vad utmärker en professionell coach?
När Domenico får frågan om vilka egenskaper en bra coach bör ha så säger han att coacher kommer in i den branschen för att de har ett genuint intresse för människor och förändringsarbete. Så det är väldigt sällan som coacher saknar de egenskaper som är viktiga: empati, lyssnande, framåtdriv, förändringsdriv.

Domenico säger att det som skiljer en professionell coach från en medelcoach är att en professionell coach är en person som vågar använda sin personlighet, som vågar expandera den och ta ut svängarna. Det är viktigt att veta vad man gillar att göra och därefter våga ta ut svängarna. Alltför många väljer att se ut som de andra och att även jobba med en anonym kundgrupp. Välj istället en kund som du gillar, en kund som har problemen och frågeställningarna som du gillar.

– Specialisera dig på de frågor som intresserar dig och utgå från din personlighet, fortsätter Domenico. Är jag en helyllecoach så vågar jag göra något extra som att servera grönt te till mina kunder. Gillar man fjäderboa ska man ha mängder av boor. Man har en personlighet men vi tenderar att tona ner den för att smälta in men för att bli en professionell coach gäller det att våga ta sin personlighet och sträcka ut den.

– Den enkla regeln, säger Domenico, är att låta din personlighet stråla, träffa kunder som gör det du gillar, om du gillar försäljning så träffa kunder som jobbar med försäljning, gillar du projektarbete så träffa dom som jobbar med projektarbete. Som coach så presterar du mycket bättre om du riktar in dig på klienter som har samma eller liknande intressen som du själv.

Det är också viktigt att klienten känner förtroende och hon/han ska också kunna förvänta sig att coachen kan sin sak och har den kompetens som krävs. Klienterna har också ett ansvar att kolla upp coachens utbildning och/eller referenser för att vara säker på att hon/han får den utlovade kompetensen.

Domenico tipsar här om frågor du kan ställa till dig själv för att komma fram till vilka klienter du vill jobba med:

 • · Vilka klienter har jag gillat att jobba med?
 • · Varför gillar jag att jobba med de här klienterna?
 • · Vilken typ av personlighet gillar jag?
 • · Är det en viss typ av yrkeskategori jag gillar mer än andra?
 • · Vilka frågeställningar och problem gillar jag att jobba med?

Jobbar man med situationer och människor man gillar så blir man en professionell coach. Man får en känsla för vilka nycklar man behöver jobba med. Man gör ett bättre jobb och kan få referenser eftersom de ofta känner sådana som är likadana. Därför är det viktigt att låta sin personlighet synas.

Hur kommer man på de där frågorna som verkligen ’låser upp’ en människa och får den att våga prata från hjärtat?
– Det är en väldigt vanlig fråga säger Domenico som menar att det ligger på en djupare nivå. Det viktiga är att det finns ett bra förtroende mellan coach och klient, att de är jämbördiga partners. Det är även den viktiga skillnaden mellan en riktig coach och en som kallar sig för coach. Har man jämbördigheten, och förtroendet och den här starka tilliten till att klienten har tillgång till hela sin värld så spelar det liten roll vilka frågorna är. Då kommer de rätta frågorna automatiskt. Det är viktigt att coachen har tilliten till att klienten själv har åtkomst till svaren inom sig.

Domenicos 5 bästa tips för att vara en professionell coach:

 • · Låt din personlighet stråla ut.
 • · Jobba med den typ av klienter som du älskar.
 • · Ta inte dig själv på så stort allvar utan ha en viss självdistans.
 • · Jobba med den typ av problem och frågeställningar som du gillar.
 • · Träffa de klienter som gör det du gillar.

 

 

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.