Jesus var ingen mespropp, men han lärde oss värdet av försoning!

Av Göran Stenberg

Men vad nu? Försöker jag använda detta forum för spridning av religiös propaganda? Ta det lugnt, så är alls inte fallet! Jag vill bara använda mig av denne mycket uppmärksammade man som ett exempel på vikten av att försonas med sig själv och andra. Så som certifierad handledare i Sorgbearbetning, ser jag värdet i att försonas. Hela programmet avslutas med en enda stor försoning: Fullbordansbrevet. Med hjälp av detta, släpper man sig själv fri att med full kraft ägna sig åt det som ligger omedelbart förestående och det som ger ett avstamp inför en kommande morgondag.

Åter till Jesus, denne märklige man som gick runt bland folk, botade sjuka och predikade den villkorslösa kärlekens evangelium. Ja, bilden av en blid och ganska oförarglig typ har genom långa tider varit den organiserade religionens, kristendomens, ”varumärke”. Men om han nu var så oförarglig, varför korsfäste man honom? Och då menar jag inte ur ett filosofiskt/religiöst perspektiv, ni vet det där om att ”han dog för våra synder”. Jo, i mina ögon blev han avrättad för att han provocerade och upprörde alla som sade sig ha monopol på ”sanning och rätt” och monopol på ”makt”. Han uttryckte förakt och bannade världsliga ledare för deras omänskliga behandling av sina undersåtar. Och, kanske värst av allt, han utmanade det religiösa etablissemanget. För honom stod kärleken till medmänniskan över alla religiösa doktriner och all världslig makt. Visst fick han många anhängare under sin ca 30-åriga livsvandring, men fienderna var desto fler och mycket mäktiga! Den världsliga makten, i form av ockupationsmakten romarna, hängde upp honom på ett träkors för att långsamt kvävas till döds alternativt dö av uttorkning. Därtill blev han utsatt för spott och spe från sina belackare, eftersom han hängde på en offentlig plats. De som kunde har förhindrat avrättningen och gjort uppror, lät det ske… Det fanns alltför många som tyckte sig ha allt att vinna på att han röjdes ur vägen. Det som skedde var oundvikligt. Jag är inte förvånad och det var inte Jesus heller! Det framgår av vittnesbörden från de som var med.

Så hänger han där och vad händer? Jo, han ber om förlåtelse för dem som bär ansvaret för denna bestialiska gärning och sedan dör han! ”Det är fullbordat”, står det skrivet. I sin vishet förstår han att han behöver förlåta för att kunna gå vidare med frid i hjärtat. Man behöver inte vara religiös för att inse kraften i detta budskap.

Hur ofta har flera av oss inte själva blivit ”korsfästa” av förhållanden på våra arbetsplatser, förnedrade, trampade på, mobbade, förringade, förbigångna? Hur många belastningar från svåra upplevelser i våra liv ligger inte kvar och bromsar oss såsom bördor på ett ok, som grus i en rutschkana?
Vägen mot att fullborda våra innersta drömmar ligger öppen. I mångt och mycket handlar det om att identifiera vad som ligger och bromsar, sätta ord på det, försonas med det….och släppa taget!

Nej, Jesus var ingen mespropp. Han var inte förvånad över att människor som företrädde den världsliga och religiösa makten ville avrätta honom. För sitt inre var han fullt kapabel att förstå hur ALLA människor som han mött under sin levnadsvandring hade uppfattat honom. Han inte bara visste vad han hade gjort, han KÄNDE de människors frustration och smärta som han hade provocerat mest. Därför kunde han be om förlåtelse för dem som plågade honom.
Nej, Jesus var ingen mespropp. Han lärde oss alla vikten av att beskåda konsekvenserna av våra egna tankar, ord och gärningar, försonas med allt, släppa taget och gå vidare.
Jag avslutar med ett citat av Anders Magnusson, grundare av Svenska institutet för Sorgbearbetning:
”Förlåtelse: Jag medger att det som hänt/sagts/gjorts skadade mig. Men jag tänker inte längre låta minnet av detta fortsätta att skada mig! Därför förlåter jag allt och släpper mig själv fri.”

Ha en trevlig och minnesvärd påsk!

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.