Kommunikation – en betraktelse över tid och rum

Av Clary Mörtsell

Jag är en typisk kulturtant, som anser att utan kommunikation går livet i stå. Bokstavligt talat.
Jag är pensionär och kan använda min tid till resande, läsande, skrivande, lyssnande och umgänge. Kommunikation i vid bemärkelse alltså. Som tar sig uttryck på olika sätt i och på såväl jordiska som digitala rum och vägar.
Vid min ålder är perspektivet i backspegeln utan tvekan längre än det jag ser framför mig, men nyfikenheten på vad som döljer sig bakom nästa krök på vägen växer ändå.
Om bara inte…


1945, fredsåret,  såg jag dagens ljus för första gången. Nattens också, eftersom jag föddes mitt i sommaren i Sorsele, i midnattssolens land.
Samma år togs ENIAC, världens första dator, i bruk och Sveriges första telexstation öppnade i Stockholm. Via hålremsor och elektriska signaler kunde nu nyheter från hela världen snabbt kommuniceras ut till tidningsredaktionerna. Tidningar och radio var de huvudsakliga nyhetskällorna, television hade allmänheten aldrig hört talas om vid den här tiden.
Det fanns 177 dagstidningar i Sverige då. Aftonbladet hade funnits i 115 år, men Expressen var alldeles nyfödd, det första numret hade tryckts i november 1944.
Telefon fanns, men långt ifrån alla hade en egen apparat i sitt hem.

NU
Frukostbricka, morgontidningar, dator, mobil och padda. Två olästa M-magasin och en korsordstidning. Det är tur att bordet är stort. Som en desk med tillgång till hela världen, tänker jag. Stort och smått, trivialt och katastrofalt. En aldrig sinande ström av roande och oroande händelser landar på mitt bord när jag surfar och bläddrar.
Och när kaffemuggen är tömd kan jag, om jag vill, lugnt vika ihop mina tidningar, stänga av nyhetsflödet och återgå till min egen lilla värld.
Till min plats på jorden, som numera kan lokaliseras än här och än där, och i såväl den globala som den digitala världen.
I den digitala världen står mig allt till buds. Omedelbart. Om batterierna är laddade, tekniken fungerar och tiden räcker till. Då kan jag, när som helst och varifrån som helst, i realtid ha kontakt med mina vänner i Bankeryd, Bangladesh, Thailand, Tanzania och Tanumshede. Förutsatt att de också är laddade och uppkopplade.

Tillbaka till mitt frukostbord IRL.
I papperstidningen läser jag om Frida Hyvönen i en krönika. Vem är det? Jag knappar in namnet på paddan och hamnar på YouTube. Strax fylls mitt rum av en sång som går rakt in i hjärtat. Jag lyssnar och tänker att livet är gott.
Här och nu.
Då. Plötsligt. En iskall insikt.
Det kan ta slut. Det kanske tar slut. Det kommer att ta slut!
Nej, det är inte döden som skrämmer mig. Det är rädslan att jag ska förlora förmågan att kommunicera. Bli dement eller få en stroke och bli fånge i en totalförlamad kropp.
Jag vågar nästan inte skriva det, vill inte utmana ödet.
Ett öde värre än döden.
Men så tar jag mig samman och tänker att här och nu kan jag ju skriva. Jag kan trycka på mina tangenter och jag kan bläddra i mina tidningar. Jag kan prata.
Och jag minns dikterna jag lärde mig utantill när jag var ung.
Till exempel Pär Lagerkvists ”Det är vackrast när det skymmer.”
Jag återgår till den digitala världen.
Och se där, på YouTube framträder poeten i egen hög person på min skärm och läser sin dikt för mig!
Livet är gott igen.

Här och nu.

”Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet
människan som lån.

Allt är mitt, och allt ska tagas ifrån mig,
inom kort ska allting tagas ifrån mig.
Träden, molnen, marken där jag går
Jag skall vandra –
ensam utan spår.”

Men nu har du ändå lämnat ett digitalt spår efter dig, Pär Lagerkvist. Tack för det.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Clary Mörtsell medverkar med kapitlet ”JÄVLA STUMHET – Om konsten att tala när kroppen trilskas”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.