Kommunikation. Kommunikation? Kommunikation!

Av Linda Ohlsson

Kommunikation för mig är som en stor godispåse.
En bit är hård och man kan vara rädd för att något ska gå itu. En annan bit gillar man när de är hårda och man kan suga på dem länge för helt plötsligt upptäcker man något helt annat än vad ens första intryck var. Vissa bitar är så sötsliskiga att man det ändå inte får något god smak. Några bitar känns så sega att man undrar om det någonsin kommer att ta slut. En bit ligger där med fint blankt papper om sig och känns så lockande att prova för det kan både vara skrämmande och underbart att inte veta vad som döljer sig bakom fasaden. Ibland känns det så fel att man inte kan låta bli att spotta ut dem för att få till ett snabbt avslut. Så händer det plötsligt att allt bara känns så rätt och man hittar en favorit.

Kommunikation finns på så många olika sätt och berör alltid. Jag har sett hur kommunikation kan beröra på både positiva och negativa sätt. Det är just mötet som sker i kommunikationen som gör att den växer till något större som gör att jag blir så nyfiken.

Mötet mellan människor men även mötet med oss själva har alltid fascinerat mig. Jag har alltid drivit mig själv framåt av det inre samtalet där jag utvecklar mig själv oavsett om det har varit i en hörna efter en spelad badmintonmatch som inte gick som jag önskade eller om jag suttit på en sten nere vid havet för att komma fram till vad jag vill och om jag lever så som den jag vill vara.

Under mina år som lärare så mötte jag så många elever och föräldrar som kämpade eller hade gett upp för att de gång på gång blev missförstådda. För mig blev det viktigt att lyssna inifrån och ut och inte bara till det som sägs. Det blev viktigt att stötta andra till att hitta sina verktyg för att kunna säga det man ville säga men även för att kunna lyssna och ha en aktiv kommunikation som drivs framåt även när man inte tycker likadant.

Så när jag fick möjligheten att vara med i en bok om kommunikation som visar på kommunikation från många olika vinklar så kändes det så inspirerande för mig då jag är helt säker på att mina tankar om kommunikation kommer att utvecklas när jag har läst vad de anda har skrivit. För läsaren blir det som en möjlighet att ta del av en kommunikations godispåse fylld med många olika bitar där läsaren kommer att beröras och någon kommer helt säkert att hitta sina favoriter som de gärna vill smaka på om och om igen.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Linda Olhlsson medverkar med kapitlet ”Det medvetna samtalet som får oss att växa inifrån och ut”.

Gästkrönikör

CoachingGuiden bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.